Jan Flaška: Žijeme v době alternativní. Každý dostane přesně takové informace, jaké mu vyhovují

8. červen 2017

Slyšel jsem, že poté, co lidstvo prožilo dobu kamennou, bronzovou a železnou, poté, co přežilo věk rozumu, století páry a století elektřiny, nastala doba informační. Není to pravda. Žijeme v době alternativní.

Vysvětlím vám to: Jak každý ví, na internetu najdete všechno. Když třeba pijete osm kafí denně a na internetu píšou, že to škodí vašemu zdraví, snadno si dohledáte alternativní informaci o tom, že takové pití kávy má pro váš organismus blahodárné povzbuzující a antioxidační účinky.

Nebo když si někde přečtete článek o tom, jak vaše oblíbená velmoc někde zmasakrovala civilisty, dokážete po chvíli hledání najít i důkazy o tom, že to udělal někdo jiný nebo že to nebyli civilisté, ale teroristé. Každý si zkrátka může najít přesně takové informace, jaké mu vyhovují.

Velkým fanouškem alternativního zpravodajství je Donald Trump. Když se ho novináři ptali, proč prokazatelně lže, prohlásil, že nelže, že jen poskytuje alternativní fakta. Taková fakta mu koneckonců nejspíš pomohla i do prezidentského křesla.

Až po jeho vítězství se ukázalo, že protrumpovské zprávy - včetně té nejslavnější o tom, že Donaldovi fandí i sám papež František - se ve velkém vyrábějí v malém makedonském městě Veles. Zdejší teenageři, kterým může být nějaký Trump ukradený, totiž zjistili, že stačí na webu publikovat vymyšlený článek s dostatečně senzačním titulkem, aby si ho chtěly přečíst stamiliony lidí z celého světa. A že na reklamě kolem těch článků se dá vydělat pěkných pár tisíc dolarů. A to, prosím, není alternativní fakt. To je fakt.

Samozřejmě, že ne všichni vytvářejí alternativní realitu pro peníze. Ve hře je moc, politika, hloupost, přesvědčení nebo jen obyčejná radost z manipulace.

Myslím, že se můžeme těšit na svět, v němž namísto tlustoprdů budou ulicemi kráčet alternativně štíhlí, hladovějící si naopak budou užívat alternativní sytosti. Městské periferie už nebudou zamořené průmyslem a obchodními centry - půjde totiž o alternativní krajinu. Atd. atd.

Jako nenapravitelný naivka ale přesto věřím v jednu věc: totiž že pravda a láska musí zvítězit nad alternativní pravdou a alternativní láskou.


Osobnosti jihočeského kraje píší a čtou glosy pro Český rozhlas České Budějovice.
Jejich zamyšlení vysíláme každý všední den v 7.40 hodin, najdete je také v audioarchivu.

autor: Jan Flaška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.