Jan a Ivana Slabákovi: Konec Moravanky je pro nás pořád hodně silný

20. květen 2022

Zakladatel Moravanky Jan Slabák po zralé úvaze dospěl k životnímu rozhodnutí: po půl století legendární kapelu rozpustil. Jeho žena Ivana byla jejich dlouholetá zpěvačka. Původně přitom měla jen zastoupit moderátorku.

Moravanka za 50 let existence odehrála na 8000 koncertů, procestovala Evropu, opakovaně se vracela do Ameriky, prodala miliony hudebních nosičů. Poslední koncert odehrála v Lomnici na Brněnsku 29. prosince 2021. „Emoce byly velmi silný, sál byl nabitý k prasknutí. Přijeli Němci, Slováci, Holanďani...,“ vypráví Jan se zachvěním v hlase. „Pro Honzu je pořád těžké o tom mluvit, velmi ho to dojímá,“ vysvětluje Ivana.

50 let a 16 dnů

Věděli, že Moravanka nebude věčně a měli tři scénáře, jak se k tomu postavit. „Vedení mohl převzít trumpetista, ale ten měl svoji kapelu. Nebo můj žák, ale on nevěděl, co bude (v té době byla covidová pandemie – pozn. red.). Tak jsme to zvažovali a rozhodli se skončit v původní sestavě. Bylo to přesně po 50 letech a 16 dnech,“ popisuje Jan. „On je detailista, on si zakládá na těch 16 dnech,“ usmívá se jeho žena.

A skončili opravdu v plné parádě. „Přece jen ta věková hranice tam byla vysoká a je lepší skončit, když to dobře hraje. Není nic horšího, než když tam někdo pouští kanáry a lidi říkají, že neví, kdy skončit. Ale když přišel ten poslední koncert, tak to bylo těžké. Mnoho lidí nám to nevěřilo, ptali se, jestli neuděláme ještě nějaký velký koncert. Ale můj muž hned druhý den vzal aparaturu a dal ji synovi,“ vypráví Ivana. „Vzal jsem to z gruntu, měl jsem v nájmu jednu místnost na nástroje a hned druhý den jsem odevzdal i klíče. A už mám trochu lehčí hlavu a líp se vstává.“

Volal ti nějakej dědek

Díky Moravance se seznámili, i když Ivana prozradila, že Honzu od vidění znala už z brněnské filharmonie, kde hrál dlouhých 18 let. „On byl výborný trumpetista. V té době jsem dělala v televizním studiu v Brně. Jednou k nám zavolal a poprosil maminku, jestli bych u nich mohla moderovat. Ta to komentovala slovy ‚Volal ti nějakej dědek od prdlavky, jestli bys to tam nemoderovala‘. Na ten sraz jsem šla, přestože jsem dechovku neposlouchala. Já vyrostla na bigbítu, ale ta dechovka měla na Moravě tradici.“

Moravanka ve Studiu 1

Janu Slabákovi se Ivana líbila, ale původně šel po profesní stránce věci. „V začátcích šlo určitě o kapelu. Už jsem jí taky od vidění znal a říkal jsem si, že je hezká. A že by bylo hezký mít tam pěknou konferenciérku. Pak to šlo přes tu maminku, která mě označila za prdlavku. Ale nakonec to klaplo. Při bujarých oslavách se k nám přidávala i zpěvem a kolega mi říkal ‚hele, ona i dobře zpívá‘. Tak jsme ji vzali i na zpěv.“ „No a já pak dělala dvě funkce za jeden plat,“ směje se Ivana.

Mají spolu syna, vychovávala ho ale častěji babička. „Maminka šla do důchodu, abych s nima mohla jezdit. Možná i proto nám to vydrželo. Říkala mi, bůhví, jak by to manželství dopadlo, kdybych byla doma a on jezdil. Samozřejmě nebyla vždy jen slunečná obloha. Ale vydrželi jsme. A já se do ničeho nepletla, naučila jsem se ustupovat.“

Bylo období, kdy měla Moravanka blízko k zániku? Proč se o Janovi říká, že rozbil filharmonii? Co poslouchají doma za hudbu a mají možnost si zazpívat i dnes? Poslechněte si v pořadu Slavné dvojice.

autoři: Alexandra Mynářová , djo
Spustit audio

Související