Jak se chovají ježci? Rádi. Ježci bělobřiší mají nejradši koupel v písku, červy a šplh

Když ho pohladíte, může vás to i bolet. Řeč je o ježkovi bělobřichém. Tento hmyzožravec se na žebříčku oblíbenosti domácích mazlíčků šplhá čím dál výš. Poslechněte si reportáž s Jakubem Řeřichou o chovu ježků bělobřichých, ale také informace o rakovině kostí u psů a mýty o žábách. K poslechu zve Jitka Cibulová Vokatá.

Jeho původní domovinou je oblast od Senegalu až po Súdán a Zambii. V České republice existuje už registr těchto ježků a dokonce i jejich chovatelský klub. Dva z nich chová taky Jakub Řeřicha z Českých Budějovic.

Ježci jsou noční zvířata. Proto je přes den většinou najdete spící a schoulené do klubíčka. Probudí je snad jenom potrava. Nejradši mají moučné červy. Jablko zapíchnuté na jeho bodlinách uvidíte skutečně jen na obrázku. Ježci jedí ovoce pouze sporadicky.

„Cukry a bílkoviny jsou pro ně obtížně stravitelné“, vysvětluje chovatel Jakub Řeřicha. Proto je krmí hlavně kočičími granulemi a kapsičkami nebo jim dává i cvrčky. Ježci rádi šplhají a hrají si. Proto je pro ně nejvhodnější plastový box, aby si při šplhání v kleci neublížili.

Tito hmyzožravci nesnášejí koupel ve vodě, zato si užijí koupel v písku. Můžou být i kanibalové. Co je k tomu přinutí, to si poslechněte v záznamu celého pořadu Máme rádi zvířata. Dozvíte se i to, pro koho jsou tito zvířecí mazlíčci nejvhodnější.

autoři: Český rozhlas České Budějovice , Jitka Cibulová Vokatá
Spustit audio