Jak na slzení nad cibulí? Sedněte si, prozrazuje moderátorka Babských rad Jarka Vykoupilová

29. květen 2023

Více než čtvrt století usedá za rádiový mikrofon a tvrdí, že ve své profesi zažívá doslova euforii. Naše kolegyně Jarka Rozsypalová Vykoupilová v Českém rozhlase Brno moderuje Apetýt i Babské rady, vydala dvě knihy a je nadšenou divadelnicí.

S mikrofonem se kamarádí už 27 let, z toho sedm let v Českém rozhlase. Původně chtěla být herečkou, ale od učitele se dozvěděla, že má pěkný hlas, že by měla zkusit spíš rádio. Vášeň pro divadlo ale zůstala a před mnoha lety založila amatérský divadelní spolek Prkno, s kterým už dobyli amatérská prkna, která znamenají svět.

„Projeli jsme skoro celou republiku, hráli jsme v Polsku, a dokonce jsme byli nominováni na nějaký mezinárodní festival v Jižní Koreji. Dnes jsem ráda, že to tak je, protože to mám jako koníčka. Raději jsem amatérskou herečkou a můžu si vybrat, co budu hrát. Ale filmové roli bych se nebránila,“ usmívá se.

Práci moderátorky dokázala spojit i s nadšením pro amatérské divadlo. „Točila jsem s panem Zindulkou v legendárním Činoherním klubu v pánské šatně. Viděla jsem tam ty boty s nápisy Nárožný, Vetchý apod., a říkala jsem si, komu se podaří vejít do pánské šatny. Bylo to dojemné a oba jsme i nějakou slzu utírali při vzpomínkách. A představte si, že zhruba za půl roku volal dramaturg z Činoherního klubu a pozval náš amatérský divadelní soubor, aby tam hostoval. Tak jsem si skutečně na těch prknech zahrála.“

Živé vysílání je výzva

Za mikrofonem se cítí jak ryba ve vodě. „Nemůžete propadnout stereotypu, miluji to setkávání se s lidmi a s jejich příběhy. Je to fascinující svět různých osudů. Baví mě, jak u toho pracuje fantazie posluchačů, i když dnes máme už i v rozhlase webkamery. Ale umění popsat něco bez možnosti to vidět je výzva, a to mě taky láká.“

Za jiný šálek kávy považuje živé vysílání, kterého se jí dostává v Apetýtu. „Často jsem tehdy říkala, že jsem přesedlala z trabantu do ferrari.“

Vysílání Českého rozhlasu Brno z vinohradu, na fotce Jiří Kokmotos a Jarka Vykoupilová

Babské rady

Druhým jejím stěžejním pořadem jsou Babské rady, z kterých vznikly už dvě knihy. „Tenkrát námět přinesla dramaturgyně Zuzana Plíšková a vůbec jsem netušila, jaký to bude mít ohlas. Lidé nejen, že posílali svoje vychytávky, ale také se ptali, co dělat, když… Nebyla ani ambice, aby vznikla kniha. Ale cítila jsem, že to má smysl. V té první knize je 650 rad,“ překvapuje vysokým číslem moderátorka.

Spoustu rad má odzkoušeno. „Někdy si říkáte, že tohle přece nemůže fungovat, a pak zjistím, že to opravdu funguje. Říkám, že to je jak desková hra v knize: vemte kamarádky, děti, sousedky a budete se dobře bavit. Víte, jak na slzení nad cibulí? Ke krájení cibule si sedněte – ty výpary z cibule totiž nejdou do očí, než když nad ní stojíte a krájíte na kuchyňské lince,“ prozrazuje jednoduchý fígl.

Jak lze použít slivovici? Z jakého netradičního místa vysílala? Co udělala, když jí do studia vběhla veverka? A co popřála Českému rozhlasu ke 100 letům? Poslechněte si v pořadu Alex a host.

Spustit audio