Inspirace na velikonoční tvoření: dekorace a speciální kalendář se sladkostmi pro děti

5. duben 2017

Pár tipů na předvelikonoční tvoření zaslala posluchačka pořadu Dámská jízda Blanka Příhodová z Písku. Ta už začala připravovat výzdobu na svátky. Pro tvorbu dekorací využila polystyrenová vejce, vyfouknutá slepičí vejce a březové větve.

Pro první dekoraci polepila polystyrenová vejce různých velikostí barevným ubrouskem, na který nalepila krajku a růžičky z barevného papíru s bílým korálkem uprostřed. „Vejce jsem napíchla na špejli omotanou zeleným krepovým papírem a zapíchla do misky s vyšší trávou,“ popsala.

Další dekorace vznikly z vyfouknutých slepičích vajec. „Polepila jsem je různými zbytky stužek, bavlněných vsadek, prýmků a doplnila mašličkami ze slabého provázku. Tyto vejce jsem pak zavěsila na březové větvičky a na citroník,“ dodala.

Březové větvičky navíc využila, aby vyslyšela přání vnuků a vyrobila jim velikonoční kalendář na pašijový týden. „Tvoří ho velké vejce z březových větví, různě proplétaných a v horní části svázaných jutovou stuhou. Na něm jsou zavěšena háčkovaná vajíčka ze zbytků vln a přízí v barvách dnů velikonočního týdne,“ popsala.

„Pondělí je modré, úterý je šedivé, středa škaredá, tak jsem zvolila hnědý melír. Čtvrtek je zelený, pátek je bolestný, tichý, proto jsem zvolila fialový melír. Sobota je bílá a neděle je boží hod, tak jsem vybrala žlutou, a na koledu v pondělí červenou, protože kraslice by měly být do červena. Dovnitř uháčkovaných vajíček jsem dala drobné sladkosti,“ vysvětlila. Vnuci si nyní mohou kalendáře s dobrotami pověsit na zeď do pokojíčku.

Velikonoční kalendář se sladkostmi, který pro své vnuky vyrobila Blanka Příhodová

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio