I kapka vody pomůže pomoci africkému Kongu

18. březen 2009

Vodní kapky, to je název projektu, který pomůže zajistit pitnou vodu v africkém Kongu. Své síly v něm spojí českobudějovická Diecézní charita a společnost Energie AG Bohemia, jejíž dvě dceřiné společnosti dodávají pitnou vodu obyvatelům Jihočeského kraje.

Kvůli nedostatku pitné vody a špatné hygieně umírají v africkém Kongu ročně desetitisíce lidí. Projekt Vodní kapky pomůže opravit staré studně, které tam v minulých dvaceti letech vybudovala rakouská charita, případně vybudovat studně nové.

"Doručení peněz, které nám nabízí Energie AG Bohemia, máme zaručeno Diecézní charitou Linec. V rámci spolupráce jsme byli vyzváni zajistit a opravit studně, které linecká charita v devadesátých letech vybudovala. Celkem to je 230 studní pro 200 tisíc lidí," vysvětlila Michaela Čermáková, ředitelka českobudějovické Diecézní charity.

Z každého metru krychlového pitné vody spotřebovaného v České republice získá českobudějovická Diecézní charita od svého partnera jeden haléř. Za rok by tak na pomoc Kongu mohla putovat částka ve výši zhruba 370 tisíc korun. Za tyto peníze je v Kongu možné opravit čtyři studny, které zásobují pitnou vodou až 20 tisíc lidí, nebo vybudovat dvě studny nové.

Spustit audio