Hygienici loni zaznamenali v jižních Čechách 141 případů klíšťové encefalitidy

10. březen 2009

Celkem 141 případů onemocnění klíšťovou encefalitidou zaznamenali loni hygienici na jihu Čech. Je to přesně o 40 případů více než v roce předešlém. Při pohledu do celostátních statistik je zřejmé, že jižní Čechy stále patří k místům s nejvyšším výskytem tohoto onemocnění u nás.

"Celostátní statistiky za loňský rok vykazují 633 případů onemocnění klíšťovou encefalitidou, v jižních Čechách tak evidujeme v podstatě téměř čtvrtinu všech onemocnění," řekl František Kotrba, mluvčí Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

Jedinou účinnou ochranou proti onemocnění klíšťovou encefalitidou, která může vést až k trvalé invaliditě, je očkování. Aplikovat ho je nejvhodnější právě teď v chladnějších měsících roku.

Jak vypadá očkovací schéma, připomíná Jitka Luňáčková z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje: "Klasické očkovací schéma se skládá ze tří dávek. První dávka se podává nejlépe v chladných měsících roku, v intervalu jednoho měsíce se podá druhá dávka a třetí dávka se pak dává v rozpětí 5 až 12 měsíců."

K dalšímu přeočkování by pak mělo dojít po třech letech a následně pak každých pět let. Pouze u lidí starších lékaři doporučují pravidelné přeočkování vždy po třech letech.

Spustit audio