Hudebně-zábavný večer s Daliborem Gondíkem a Dashou

28. duben 2014

„Posluchači mohou čekat dva v jednom,“ tak poodkryl roušku obsahu hudebně-zábavného večera ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice jeho dominantní aktér Dalibor Gondík.Vkusná zábava, pěkné písničky, příjemný swing dotýkající se populární hudby, pohoda – to všechno poskytl večer s Daliborem Gondíkem, Dashou, Miroslav Surkou a dalšími ve středu 23. dubna ve Studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

„Jednak půjde o rozhlasový pořad, jednak o koncert. Máme jako hlavního hosta Dashu, což je fantastická zpěvačka, která bude mít za sebou špičkové muzikanty. Moje koncepce je postavena na povídání s Dashou. Na tom by asi nebylo ještě nic originálního, ale já mám v plánu se s ní bavit o čemkoli jiném než o hudbě a zpěvu…" dodal Gondík.

Dasha, neboli vlastním jménem Dagmar Sobková, jedna z nejtalentovanějších českých zpěvaček současnosti a výrazná muzikálová herečka, mimochodem nositelka Ceny Thálie za rok 2010, nebyla však jedinou hvězdu tohoto atraktivního programu.

Tou další byl – jako člen kvintetu Dalibora Gondíka – vynikající trumpetista a kapelníka Miroslav Surka. Muzikantské curriculum vitae tohoto rodilého Morava už si teď zaslouží respekt. Ve svých pětadvaceti letech byl přijat do Big Bandu, dříve Tanečního orchestru Československého rozhlasu, kde se stal po dvaceti letech prvním trumpetistou. V roce 1996 byl Miroslav Surka spoluzakladatelem Boom Bandu a o devět let později později přivedl na scénu svůj CBC Big Band, s nímž doprovázel na pódiu Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově takové velikány trumpety jako Američana Bobbyho Shewa, Kubánoce Arthuro Sandovala nebo Australana Jamese Morrisona, ale jeho zamilovaným trumpetistou je Maynard Ferguson, kterýžto, bohužel, již nežijící Kanaďan shodou okolností v Českém Krumlově taktéž koncertoval.

Miroslav Surka je zároveň sólistou Moondance Orchestra Martina Kumžáka a rozhodně nezanevřel ani na dechovku, tedy na žánr, v němž kdysi v moravském Kyjově vyrostl.Ústřední postavou večera bude ovšem populární televizní moderátor, showman, skladatel, herec, bubeník i vášnivý běžec Dalibor Gondíka, Je škoda, že zájem povětšinou bulvárních médii o tohoto velice nadaného kumštýře je koncentrován nejvíce na jeho onemocnění a nikoliv na jeho uměleckého aktivity. Již před dvaceti roky získal angažmá v divadle ABC, kde za dlouhý čas na pódiu často exceloval v tandemu s Otakarem Brouskem mladším a kde sám hrál v Charleyově tetě, ve Třech mužích ve člunů, v Únosu Sabinek i ve Večeru tříkrálovém. Pro toto pražské divadlo vytvořil i mnoho scénické hudby.Jakkoliv už před léty v nejširší známost vstoupil Dalibor Gondík v televizní moderátorské dvojici se sestrou Adélou, oblibu si získal i svým aktivním muzikantským členstvím ve skupinách Hamleti a Gondík´s Boys společně s jeho kamarády z branže, s Alešem Hámou a Jakubem Wehrenbergem.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.