Hospitalizovaných je na jihu v tuto chvíli téměř 600 lidí a jejich počty stále rostou

9. březen 2021 15:32

V posledním týdnu se situace zhoršila v celém Jihočeském kraji. Oproti minulému týdnu teď v nemocnicích leží o více než osmdesát pacientů víc. A jejich počty rostou i na lůžkách JIP a ARO.

Hospitalizovaných je v tuto chvíli téměř 600 lidí a jejich počty stále rostou. Jenom za poslední týden se počet covid pozitivních pacientů zdvojnásobil například v písecké nemocnici.

Situaci v jednotlivých okresech popisuje předsedkyně představenstva jihočeských nemocnic Zuzana Roithová:

„Tak, jak byla kritická situace třeba v Prachaticích a v Jindřichově Hradci, tak v Prachaticích se to zlepšilo, v Jindřichově Hradci je to nastejno, možná o malinko lepší. Ale výrazně se zhoršila situace v nemocnicích Písek, Strakonice a v Táboře. Je vidět, že koronavirus už k nám přeskočil z Plzeňského kraje do těchto okresů.“

I když je situace vážná, v dohledných dnech vedení neplánuje převoz pacientů do jiných krajů. Nemocnice ale požádaly o zápůjčku ventilátorů z ministerstva zdravotnictví. Teď podle Roithové putují do táborské nemocnice, ale budou zjevně potřeba i jinde.

Chci poprosit všechny, aby to brali vážně. Jestli byla někdy chvíle, abychom přesvědčili naše seniory, že nemají chodit po nákupech a být doma a že každý z nás ovlivňujeme to, co se bude příští týdny dít a jak na tom jihočeské nemocnice budou, pak je to teď.
Martin Kuba, jihočeský hejtman

Na písecku je teď enormní také nárůst nakažených, ředitel nemocnice Jiří Holan tak nepředpokládá, že by se v následujících dnech měla situace zlepšit:

„Dnes je 39 procent pozitivně testovaných. To je enormní číslo, to nebylo nikdy v průběhu celého minulého roku.“ Z pozitivně testovaných pak podle Holana skončí v nemocnici asi pět procent lidí.

„Z hospitalizací je 15 procent lidí intenzivní péče na JIP nebo ARO a jsme u dnešního stavu.“ dodává mimo jiné ředitel.

Čtěte také

Jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS ve svém prohlášení potvrdil, že počet pacientů na jednotkách ARO a JIP je nejvyšší od začátku pandemie:

„Chci poprosit všechny, aby to brali vážně. Jestli byla někdy chvíle, abychom přesvědčili naše seniory, že nemají chodit po nákupech a být doma a že každý z nás ovlivňujeme to, co se bude příští týdny dít a jak na tom jihočeské nemocnice budou, pak je to teď.“

Za posledních 10 dní se počet hospitalizovaných pacientů v jihočeských nemocnicích zvýšil zhruba o 40 procent.

Celou reportáž Kristýny Barchini si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio