Herec David Šír: Nejsem imitátor, jsem revival Felixe Holzmanna

7. září 2022

David Šír je pokračovatelem Felixe Holzmanna, jako jediný má práva na interpretaci her této komediální legendy. Nikdy se neviděli naživo, přesto o něm nedávno napsal knihu.

Všechno začalo, když mu rodiče jako malému dali kazetu s nahrávkami Felixe Holzmanna. David Šír si jeho scénky zamiloval a učil se je pořád dokola. Dnes vystupuje jako revival Felixe Holzmanna a označení imitátor se velmi brání. „Slovo imitátor úplně nesnáším, tohle je revival se vším všudy, přesně a poctivě – slovo, kostýmy, gesta. Imitátorům se klaním až k zemi, ale je to jiné. Nestřídám hlasy, držím se přesně textů Felixe Holzmanna. Jsou to takový malinký divadelní představeníčka,“ vysvětluje rozdíl herec.

Cesta k vystupování ale nebyla snadná. Na scéně bylo víc talentovaných zájemců, kteří chtěli Holzmanna napodobovat. Jeho dcera, Irena Petrichová, ale všechno zakázala, protože byla z leckterých výkonů spíš zklamaná. David Šír ji také oslovil, a i když to nějakou dobu trvalo, nakonec ji přesvědčil, že to může zkusit. A jako jediný uspěl.

Šokující skutečnosti v knize

Ke stému výročí narození legendárního komika napsal knihu 100 + 1 let humoru Felixe Holzmanna, která vznikla právě díky Ireně Petrichové. „Čerpal jsem z rozhovorů, které jsme spolu vedli, měl jsem snad 40 tisíc otázek,“ líčí herec.

Až po smrti Felixe Holzmanna se veřejnost dozvěděla, že za 2. světové války sloužil v německé armádě a po válce strávil rok v sovětském zajetí. „Je to dramatický, brutální, šokující. Kniha není jen humorná, on si sáhl na dno a kdekdo by mohl čekat, že bude mít porouchanou psychiku a zničenej život. Je neuvěřitelný, co si prožil a co s tím pak dokázal udělat. Že tenhle kluk se stal největší ikonou komediální tvorby 20. století.“

David Šír jako Felix Holzmann na jevišti

Kniha se křtí v divadle Semafor, kde hostoval a kde by rád pokračoval. „Je spoustu scének, které nikdy nebyly hrané. Jsou neokoukané, takže máme ještě spoustu repertoáru na to, aby to dělalo lidem radost.“

Křest knihy chce pojmout netradičně. „První polovina času bude jako divadelní představení. Takže všichni hosté budou kmotry. Vystoupí například Ivana Chýlková, Luděk Sobota nebo Lucie Vondráčková, která bude hrát scénku Včera, dnes a zítra místo Ivy Janžurové, která bohužel nemohla.“

Alex Mynářová a David Šír

V čem mu pomohl Zdeněk Troška? David Šír vystudoval herectví na univerzitě v Jihoafrické republice, kde strávil 16 let. Jak zní černošský jazyk v jeho podání? Nejen černošským dialektem, ale i hlasem Felixe Holzmanna promluvil v rozhovoru u Alex. Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio