Helfenburk ožije volbou kozí miss. Kozí slavnosti začínají

3. srpen 2013

Tu nejkrásnější čtyřnohou miss si lidé zvolí na Kozích slavnostech. Uskuteční se dnes v sobotu 3. srpna na hradu Helfenburk u Bavorova, kde se koná už po čtvrté.

„Princip soutěže je v tom, že pozveme chovatele ovcí a koz s tím, že už tedy můžeme soutěžit jenom v kategorii do 6 měsíců stáří zvířátek,“ prozradil správce hradu Helfenburk Adam Pištěk.

Chovatelé z okolí se sjedou a pochlubí se se svými zvířecími favority. Podle Adama Pištěka má setkání i funkci osvětovou: lidé se dozvědí informace o kozích farmách, chovu koz a produktech z kozího mléka a jejich vlivu na zdraví.

Pestrý doprovodný program určitě udělá radost dětem i dospělým. Čekají na ně soutěže i farmářské trhy, které budou zaměřené na mléčné výrobky, zejména pak kozí.

„Budeme pořádat jednak soutěž v přehlídce zvířat s tím, že potom veřejnost si může vyzkoušet dojení. Bude to tedy umělé vemínko, ale určitě to doporučuju. Pro děti potom bude soutěž v mečení,“ dodává Adam Pištěk a pokračuje:

„Pro ty, kteří se budou chtít ušpinit a ulepit, jsme vymysleli soutěž v pojídání melounu na čas, kdy odpad z melounů se použije jako krmení pro zúčastněné kozy.“

Návštěva romantické zříceniny hradu Helfenburk stojí ale za návštěvu i bez Kozích slavností.

autoři: pku , Marína Dvořáková
Spustit audio