Hana Hosnedlová: Reklamy

30. listopad 2020

Ať už si to uvědomujeme nebo ne, reklama nás provází celý život. Billboardy, plakáty, letáky, noviny, rozhlas, televize, internet... masíruje nás všude ...

    Je samozřejmé, že její forma a obsah podléhají vkusu doby a aktuální nabídce. Pro dnešního člověka je třeba ohlédnutí na prvorepublikovou reklamu tak trochu úsměvné. Nicméně letáky a plechové reklamní tabule z oné doby jsou vyhledávanými doplňky v řadě domácností, na chalupách i v různých provozovnách. Nabízejí pohodu a neprovokují! Určitou nostalgii v nás vyvolá i připomínka kresleného Pana Vajíčko, uvádějícího chvilky s reklamou na televizních obrazovkách v dobách předchozího režimu. Reklam jasných a srozumitelných. 

    To se dneska ale o mnoha reklamních ztvárněních říci nedá. Nezřídka si při pohledu na reklamní šot říkáte – co tím chtěl tvůrce říci? Nejednou není ani jasné, co vlastně propaguje. Výjimkou nejsou ani případy, že reklama spíš odpuzuje a irituje, než přitahuje. A co víc - reklamní bloky v televizi jsou stále delší a delší. Možná znáte ten vtip – tak se spokojeně dívám na televizní reklamy, když tu mi do toho vrznou kus filmu...

     Nejsem sice televizní nadšenec, ale čas od času se ráda na nějaký film nebo pořad podívám. A  zatímco mnozí se při reklamních pauzách znovu a znovu - a marně! – vztekají, já je využívám k nějaké domácí práci. Věřili byste, že během takové pauzy připravím třeba večeři, vytřu podlahu v celém bytě nebo vyžehlím půl koše prádla? A pak že jsou reklamy k ničemu!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.