Galerie současného umění bude zachována nejméně do konce roku

28. leden 2010

Galerie současného umění v Českých Budějovicích bude zachována. Alespoň do konce roku 2010. Rozhodli o tom ve středu českobudějovičtí městští radní.

"Rada města rozhodla, že v roce 2010 zůstane provoz galerie zachován tak, jak je dohodnuto v mandátní smlouvě s panem Škodou. To znamená v rozsahu výstav, které jsou naplánovány na letošní rok. Provoz přechází z Městských kulturních domů na odbor kultury, který bude partnerem galerie," oznámila radní a náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Galerie současného umění spadala pod Městské kulturní domy, které jsou v likvidaci. Českobudějovičtí radní začali v polovině ledna zvažovat, co s renomovanou galerií dál. Ve hře byla i varianta výstavní prostor zrušit a ušetřit tak ročně 1,1 milionu korun.

Středeční rozhodnutí rady města o zachování galerie proto kurátor Galerie současného umění Michal Škoda přivítal. Je ale přesvědčen, že radní ustoupili tlaku veřejnosti. Na záchranu galerie totiž vznikla petice, pod níž se během týdne podepsalo přes 1200 lidí.

"S verdiktem rady jsme samozřejmě spokojený, protože to znamená, že letošní výstavy proběhnou. Už méně jsem spokojený s dlouhodobým nezájmem a určitou lhostejností k tomu, že tu nějaká galerie funguje. Na to se vůbec nebral zřetel. Najednou nastal problém, se kterým se nepočítalo. Když se něco bude řešit, tak to zrušíme, zavřeme a najednou je situace trošičku jiná. Asi určití lidé věděli, že galerie má docela dobré jméno a s ohlasem nepočítali," uvedl Michal Škoda.

Rozpočet pro galerii bude ještě muset schválit zastupitelstvo, které se v Českých Budějovicích sejde 18. února.

"Z předpokládaného dramaturgického plánu pro rok 2010 vyplývá, že činnost Galerie současného umění měla být dotována včetně dětských ateliérů, které koná paní Kosová, asi 1,1 milionem korun ze strany města. Budu nucen, a dostal jsem to i od rady za úkol, najít tyto peníze v rozpočtu města," poznamenal radní a zároveň ekonomický náměstek primátora Rudolf Vodička.

autor: pku
Spustit audio