Frymburk se má stát lázeňským místem. Hotel už připravuje pavilon na procedury, úpravy chystá i město

21. březen 2024 08:07

Frymburk na Českokrumlovsku má nakročeno stát se novým lázeňským místem. Na uznání přírodních léčebných lázní teď pracuje ministerstvo zdravotnictví, statut musí schválit vláda. Procedury a celoroční provoz bude zajišťovat Wellness Hotel Frymburk, který plánuje stavbu lázeňského pavilonu. Využíval by nedaleké ložisko rašeliny a slatiny.

„Současné kongresové sály budou přestavěny na kabiny a budou vybaveny balneologickým zařízením, fyzioterapiemi a tak dále,“ ukazuje ředitel Wellness Hotelu Frymburk Bořivoj Vágner prostory, které budou v budoucnu sloužit lázeňským hostům.

Vedle má vyrůst technologická hala. „Máme ji vyprojektovanou tak, aby nenarušila krajinu. Bude připravena na zpracování hrubé rašeliny, bude tam oddělená slatina a rašelina na koupele a zábaly,“ uvádí ředitel.

Současný komplex se i více propojí se samotným centrem Frymburku. „Na našich pozemcích zřídíme lázeňskou promenádu, která by měla být napojena na spojku s centrem městyse,“ potvrzuje Bořivoj Vágner, podle kterého může mít projekt do půl roku stavební povolení. Celková investice bude okolo 60 milionů korun.

Lázně se zaměří na léčbu pohybových a kožních problémů. „Koncept bude postaven na léčebných metodách balneoterapie, tedy vodoléčby, pohybová terapie využije základy fyzioterapie, stabilizační a mobilizační systém, kineziotaping, jógu, fitness a další,“ vyjmenovává Jakub Ferra z Wellness Hotelu Frymburk, který bude mít provoz na starosti.

Čtěte také

Zpočátku by se v lázních mělo léčit 200 hostů denně. Ke slatinným koupelím a rašelinovým zábalům bude komplex využívat nedaleké ložisko peloidu Blatná u Světlíku. „Po využití určitého množství toho přírodního rostlinného materiálu bude peloid odvezen zpátky na ložisko, kde dojde k obnově jeho humifikačních procesů a peloid se po určité době nabije do plné hodnoty,“ popisuje Jakub Ferra.

K rašeliništi městys vybuduje přístupovou komunikaci a chystá investice za desítky milionů korun do další infrastruktury a propagace. „Je třeba vybudovat občanskou a technickou vybavenost, to znamená pěší stezky, pohledová místa a spousty dalších věcí. To už v současné době připravujeme. Řada míst, kde dneska jezdí auta, bude pouze pro pěší, musí to dostat nádech toho lázeňství,“ vysvětluje starosta Oto Řezáč.

Celoroční lázeňský provoz podle něj přinese nové možnosti pro místní obyvatele a podnikatele. „Věřím, že se toho řada lidí, podnikatelů i těch, kteří tu budou chtít do budoucna žít, chytí a přijdou i noví kvalifikovaní a mladí lidé, kteří Frymburk obohatí,“ dodává.

Vláda má vyhlásit Přírodní léčebné lázně Frymburk k 1. červenci. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba bude následovat stanovení statutu lázeňského místa. Provoz lázní chce Wellness Hotel Frymburk zahájit do dvou let. Na jihu Čech jsou dosud tři lázeňská místa – Bechyně, Třeboň a Vráž u Písku.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související