Exodus Rohingů zachytil ve fotografiích Martin Trabalík. Za projekt získal cenu Czech Press Photo

5. březen 2019

V březnu nabízí galerie Českého rozhlasu České Budějovice výstavu Exodus Rohingů fotografa Martina Trabalíka. Přijďte se podívat na svědectví o aktuálním stavu této menšiny v Myanmaru.

Český fotograf a kameraman Martin Trabalík představuje série svých fotografií a video reportáže, které pořídil na zahraničních cestách. S projektem Exodus Rohingů se stal v roce 2018 vítězem soutěže Czech Press Photo v kategorii Problémy dnešní doby.

Jeho fotoreportáž zachycuje nejrychlejší lidský přesun naší doby po propuknutí násilností v Myanmaru (Barmě).

Během několika týdnů překročilo hranici sousední Bangladéše přes 500 tisíc uprchlíků, kteří s sebou přinášeli svědectví o vypalování vesnic, vraždách a znásilněních. Relativně neznámí Rohingové se náhle stali „nejperzekuovanější menšinou na světě“.

Vernisáž výstavy se uskutečnila v pondělí 4. března. Doplnila ji debata s autorem fotografií Martinem Trabalíkem a také promítání dokumentu. Snímky si můžete prohlédnout ve výstavním prostoru Českého rozhlasu České Budějovice ve všední dny do konce března.

Výstava je součástí doprovodného programu festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět České Budějovice.

autor: Miroslav Tichák
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.