Eduard Fiker: Žlutý kámen. Salonní detektivka o nádherném briliantu velikosti menší švestky

15. září 2024

Pokus o krádež vzácného kamene vyšetřuje zkušený inspektor Skála a jeho horlivý pomocník Karlíček. Zajímavý je nejen neúspěšný pachatel, ale také majitel vzácného kamene, bohatý cizinec.

Účinkují: Petr Oliva, Miroslav Táborský a Michal Novotný
Napsal: Eduard Fiker
Dramaturgie: Václav Lautner
Zvukový mistr: Ladislav Reich
Režie: Vladimír Gromov
Natočeno: v roce 2012

Jedna z raných povídek Eduarda Fikera byla nalezena v jeho pozůstalosti.

Prozaik, dramatik, scénárista a překladatel z angličtiny Eduard Fiker (1902-1961) je společně s Emilem Vachkem považován za zakladatele české detektivky. Absolvoval vinohradskou reálku, studia strojního inženýrství na ČVUT nedokončil. Od studentských let veřejně vystupoval jako houslista, později měl vlastní orchestr, ve 30. letech byl členem orchestru Velké operety a Divadla Rokoko. V tomto období psal také operetní libreta. Za druhé světové války byl zaměstnán ve vydavatelství Melantrich jako šéfredaktor románového magazínu Rozruch. Po válce se stal scenáristou Československého státního filmu, ke konci života byl spisovatelem z povolání.

Vražedné léto – Pátračka (6. týden)

Eduard Fiker psal dobrodružné a humoristické romány, westerny, romány pro chlapce, ale nejúspěšnější byl jako autor detektivek. Zpočátku se inspiroval francouzskými a anglickými kolegy detektivkáři – Mauricem Leblancem a Edgarem Wallacem – a vznikla románová série s dvojpostavou detektiva T. B. Corna a dobrodruha Teda Brenta (Ochránce nebohých, Světlo z pekla, Paní z Šedivého domu, Pán stínů). Zřejmě nejznámějšími detektivními romány Eduarda Fikera jsou Zinková cesta, příběh z předválečné pražské periferie, a Série C-L. Podle druhého románu byl v roce 1970 natočen film Na kolejích čeká vrah, kde si hlavní role dvou vyšetřovatelů velké vlakové loupeže zahráli Jiří Sovák a Jaromír Hanzlík.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.