Dynamo prohrálo v Olomouci

9. srpen 2004

Fotbalisté Dynama České Budějovice prohráli v sobotním zápase prvního kola nejvyšší fotbalové ligy 2:1 v Olomouci.

Navzdory nepříznivému vývoji Sigma přemohla tým z Českých Budějovic 2:1 a hýčká si za to hlavně útočníka Aleše Bednáře, který šest minut před koncem dokonal obrat. Triumf Hanáků mohl být i výraznější, ale autor prvního gólu Kučera v 53. minutě zahodil penaltu. Pod obě branky vítězů se jako asistent podepsal navrátilec ze Štrasburku David Kobylík.

Budějovice od prvních minut plnily předzápasové obavy olomouckého kouče Petra Uličného. Koncentrovaná obrana a rychlé brejky, tím Jihočeši potlačili plánovaný nástup soupeře. Ve 13. minutě jim navíc spadl do klína gólový bonus, když Gruberova rána z přímého volného kopu po dvojí teči změnila dráhu letu a doplachtila až do sítě překvapeného Vaniaka. A hosté dále strašili domácí defenzivu přímočarým fotbalem. Jedinečnou příležitost ke zvýšení náskoku měl na hlavě v 18. minutě Matoušek, jenže ideální Němcův centr poslal o centimetry vedle Vaniakovy tyče. Domácí se do zápasu přes zhuštěný střed pole vraceli s problémy. Hubník nechal po odraženém míči skákavou střelou vyniknout Kafku a následně dal o sobě vědět i francouzský navrátilec Kobylík, ale hbitý vpád do pokutového území zakončil nepřesným pokusem. Uličný zareagoval na nepříznivý vývoj přesunem stopera Kučery na místo záložníka Kováře a v závěru půle se přece jen dostavil tlak Hanáků. Strhl ho k němu právě domácí kapitán, který ve 40. minutě umístil Kobylíkův roh hlavou prudce pod břevno. Pasáž olomoucké nadvlády mohl Kučera stvrdit také těsně po změně stran, v 53. minutě však po Horejšově faulu na Kobylíka přestřelil z penaltového bodu branku. Hosté tak přežili údobí největšího náporu, přesto nedosáhli ani na bod. Když se už totiž zdálo, že Jihočeši olomouckou ofenzivu k ničemu zásadnímu nepustí, vřítil se do velkého vápna po Kobylíkově pasu útočník Bednář a po kličce do levé strany rozhodl o výhře domácího celku. Jeho první gólový zápis v barvách Sigmy po příchodu z Bohemians měl pro třetí tým loňské sezony cenu zlata.

Výsledek: Sigma Olomouc - Dynamo České Budějovice 2:1 (1:1) Branky: 40. Kučera, 84. Bednář - 13. Gruber. Rozhodčí: Matějek - Goňa, Kordula. Žluté karty: Bouška - Pončák, Vozábal, Chlebek. Diváci: 5772.

Sestavy: Olomouc: Vaniak - Randa (79. V. Schulmeister), Hudec, Kučera, R. Hubník - Bouška (60. Glos), Zbožínek, Kovář, D. Kobylík - Bednář, Babnič (74. Reiter). Trenér: Uličný. České Budějovice: Kafka - Pončák, Horejš, Homoláč, Leština - Němec (46. Adam), Chlebek (86. Smíšek), Vozábal, Gruber - Lafata, Matoušek (65. Myšák). Trenér: Tobiáš.

autor: čro čb
Spustit audio