Dvě největší českobudějovická sídliště spojila nová silnice

18. květen 2018 15:25

Sídliště Máj a Vltava v Českých Budějovicích spojila nová silnice. Následující rok bude ve zkušebním provozu, a to i v noci.

Náklady na stavbu přesáhly 117 milionů korun, víc než polovinu z toho uhradil Jihočeský kraj.

Nová silnice je dlouhá 700 metrů a spojuje ulice Milady Horákové a Strakonická. „Pevně věřím, že to přinese řidičům potřebný klid a ušetří nervy těm, kteří projížděli mezi Vltavou a Májem,“ dodal náměstek hejtmanky Josef Knot.

Ve stavebním povolení má nová silnice pouze denní provoz. V noci tu měl být klid. „V reálu to bude tak, že se bude jezdit jak ve dne, tak v noci. Žádná omezení zde nebudou,“ uvedl náměstek primátora František Konečný.

Omezení podle něj byla ve stavebním povolení také proto, že tehdy ještě platily staré hygienické předpisy. V roce 2015 se změnily, a to umožnilo provoz ve dne i v noci.

Nová silnice spojuje sídliště Máj a Vltava v Českých Budějovicích

Město na místě investovalo do chodníků, cyklostezky, parkových úprav a osvětlení a také do přípojky na trolejové vedení.

Silnice vede v pět metrů hlubokém zářezu přes bývalý tankodrom, a to skýtalo pro stavebníky mnohá překvapení. „Šli jsme přes muniční sklad a měli jsme tam údajně najít i nějaký tank. Nakonec se tyhle obavy nepotvrdily. Našli jsme munici, protitankové pumy a velkou protileteckou pumu, naštěstí vše bylo neškodné,“ vzpomněl Bohumil Rohn ze společnosti Metrostav.

Projekt byl připravený ke stavbě už v minulém volebním období, tedy za primátora Juraje Thomy. „Město České Budějovice vykoupilo pozemky v minulém volebním období asi za 180 milionů a pak byly třenice ohledně průběhu stavebního řízení, kdy jsme si tady dokazovali, jestli bude hluk, dělala se různá měření, takže se to celé protáhlo,“ připomněl tehdejší náměstek primátora Miroslav Joch.

Kolik aut bude po nové spojce ve skutečnosti jezdit a jak to ovlivní hlukové poměry, bude radnice měřit v následujícím roce, právě při zkušebním provozu.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související