Drážní hasiči mají od tohoto týdne v Českých Budějovicích nový areál, je nejmodernější v republice

30. září 2020 14:31

Dosud sídlili českobudějovičtí drážní hasiči v depu. Kromě hasičské stanice v areálu vznikla i budova pro další zaměstnance Správy železnic.

Za 173 miliónů korun dokončila Správa železnic rekonstrukci budovy v Hrdějovicích u Českých Budějovic. V takzvaném Trianglu se podařilo vytvořit uzavřený areál pro veškerý provoz jednotky drážních hasičů, ale i pro další zaměstnance.

„Díky rekonstrukci získávají hasiči Správy železnic moderní areál s nejnovější technologií pro vyhlašování poplachů, řízení zásahů a současně budou mít k dispozici důstojné pracovní prostředí a zázemí. Navíc se do nového areálu vejde rozměrnější automobilová technika, pro kterou jsme neměli v předchozím působišti dostatek prostoru,“ upřesnila novinku mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Drážní hasiči v České republice zasahují nejčastěji u likvidace následků nehod na železnici, ročně mívají kolem pěti a půl tisíce zásahů.

Základním posláním HZS je zajišťovat záchranné služby, přispívat k udržení provozuschopnosti železniční dopravní cesty, zajišťovat požární bezpečnost budov, obslužných zařízení železnice a zásilek k přepravě, požární zásahy, zásahy při havarijních únicích ekologicky závadných a nebezpečných látek a jiných mimořádných událostech v železničním provozu, včetně stanovení příslušných opatření a činnosti související s provozováním železniční dopravy.

autoři: Anna Vrhelová , Zdeněk Zajíček
Spustit audio