Dostane zámek Hluboká těžkou konkurenci v podobě nákupního centra?

15. leden 2013

Plánovaná výstavba u Bavorovic má desetkrát větší rozlohu než perla jižních Čech. Komerční centrum, parkoviště, byty, čistírna odpadních vod – to všechno je v plánech na výstavbu zóny Bavorovice JIH.

Čtyři hektary polí, na kterých má zóna stát, leží podél silnice I/20 v blízkosti přírodní rezervace Vrbenské rybníky, nedaleko rozsáhlé komerční zóny na okraji krajského města, ovšem stále ještě v katastru obce Hluboká nad Vltavou.

Projekt už prošel zjišťovacím řízením na odboru životního prostředí, zemědělství a lesnictví Krajského úřadu a nese název Smíšená zóna Bavorovice JIH, technická a dopravní infrastruktura. Jedná se o výstavbu u silnice I/20 mezi víceúrovňovou křižovatkou směrem do Hluboké nad Vltavou a obcí Dasný na polích směrem k Vrbenským rybníkům.

Součástí záměru má být nová komerční zóna, parkovací domy pro 2600 aut, obytná zóna, nová kruhová křižovatka na silnici I/20, čistírna odpadních vod a horkovodní přípojka z dálkového přivaděče Jaderné elektrárny Temelín pro zásobování teplem.

Nejen architekti a ekologové jsou proti

V rámci zjišťovacího řízení na odboru životního prostředí, zemědělství a lesnictví přišlo na Krajský úřad devět vyjádření. Kromě ekologických organizací shledávají nedostatky v dokumentaci například Česká inspekce životního prostředí, českobudějovická radnice a také česká společnost ornitologická, protože plánovaná zóna je v blízkosti Českobudějovických rybníků zapojených do sítě Natura 2000.

Poloha výstavby nového komerčního centra Bavorovice JIH mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou

Také architekti varují, že tímto způsobem rozšiřování zástavby dochází k posilování fenoménu, kterému se odborně říká urban sprawl neboli sídelní kaše.

Zda se veřejná debata na toto téma vůbec uskuteční, to se teprve ukáže.


Bavorovice JIH v číslech:

• Soukromá investice do komerční zóny v Bavorovicích odhadovaná na dvě miliardy korun, by si vyžádala investici dalších dvou miliard korun na dopravní stavby v Českých Budějovicích. Ovšem už z veřejných peněz.
• Smíšená komerčně obytná zóna u Bavorovic má mít rozlohu čtyři hektary, dokázala by pojmout náměstí Přemysla Otakara druhého hned čtyřikrát.
• Podle senátora za ODS Tomáše Jirsy zatím existuje celý projekt pouze na papíře. S tím rozdílem, že rakouský investor už jen za pozemky utratil 100 milionů korun.
• S novým projektem nesouhlasí ani českobudějovický magistrát. Zóna Bavorovice Jih totiž počítá s přílivem třinácti tisíc aut denně a to by pro krajské město znamenalo nárůst dopravy o osm tisíc aut denně.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio