Doručování zásilek v obcích na Českobudějovicku se po výpadku zlepšilo. Denně ale pošťáci nechodí

1. listopad 2023 08:33

Po letním výpadku se podařilo stabilizovat doručování poštovních zásilek na jihozápadním okraji Českobudějovicka. V Boršově nad Vltavou i ve Vrábči byli lidé během prázdnin bez pošty i několik týdnů. Česká pošta to zdůvodňovala nedostatkem personálu. Teď v obcích mají nové doručovatele. Režim ale není stejný jako dříve. A zásilky navíc někde stále chodí s drobnějším zpožděním.

„Bylo to nepříjemné. Oni ani nedávali dopisy do schránek a nacházela jsem je všude možně,“ popisuje paní Linda z Boršova nad Vltavou, jak letos v létě vypadalo doručování pošty.

Teď už je podle ní situace klidná. „Myslím, že se to zlepšilo. Dřív se válely dopisy i různě po schodech a podobně, to už není vidět,“ říká.

Zlepšení potvrzuje i vedení obce. Podle starosty Jana Zemana ale režim doručování není takový, jaký býval. „Pošta už se neroznáší jako dřív, kdy chodila každý den. Je tam nějaká norma, tuším, že třikrát týdně by pošta měla být doručena, to se plní. Je otázkou, jestli se to někdy obnoví v plné míře,“ komentuje.

Čtěte také

V Boršově nad Vltavou teď poštu doručují dva brigádníci. V některých částech obce zásilky stále chodí s drobným zpožděním. „Boršov je rozdělen řekou Vltavou. Problém je na pravém břehu, kde jeden z brigádníků končí. Jestli mají sehnaného nového, nevím,“ dodává Jan Zeman.

A podobné je to v nedaleké Vrábči. Doručovatelé se tam teď střídají. „Nevrátilo se to do starých kolejí. Já doufám, že se to do konce roku stabilizuje a dostaneme sem doručovatele, který to tu bude znát,“ reaguje starosta František Ohrazda.

Česká pošta označuje současnou situaci za stabilizovanou. „V současné době máme plný stav zaměstnanců dodejny v Českých Budějovicích a doručování probíhá standardně v ekonomickém režimu a v prioritním režimu,“ uvádí mluvčí státního podniku Ivo Vysoudil.

Při letní redukci poštovních služeb na jihu Čech zaniklo šestnáct poboček České pošty. Největší nápor, hlavně s distribucí balíků, očekávají doručovatelé tradičně před vánočními svátky.

Spustit audio

Související