Do pomoci po ničivých povodních se naplno zapojili i pracovníci charity, teď hlavně rozváží vysoušeče

19. září 2024 14:30

Vysoušeče, dezinfekci nebo hygienické potřeby rozvážejí teď pracovníci charity po celém Jihočeském kraji. Vyjíždějí do míst, kde lidé začali odklízet následky ničivých povodní.

V sídle Charity České Budějovice vydává vysoušeče Denisa Příhodová. „Dneska vydáváme první den, takže je to takové zkušební, ale myslím si, že všechno jde dobře,“ říká.

Pro jeden z vysoušečů si přijela Pavlína Brejchová z Doudleb na Českobudějovicku. „Mám 25 centimetrů v baráku, ale voda už ustoupila z obytné části, tak jsme se to snažili hned uklízet, abychom tam mohli být,“ popisuje.

Osm vysoušečů míří do Hrdějovic u Českých Budějovic, přebírá je majitel sportovně relaxačního areálu David Kříž. „Přišla první vlna, to jsme nějak zvládli, bylo tady dvacet centimetrů vody. Nejhorší ale bylo, že jsme všechno vymetli, vysušili, už to bylo v ucházejícím stavu, no, a ráno jsem přijel a nestačil jsem se divit, voda byla všude,“ líčí.

Diecézní charita zajišťuje pomoc po celém Jihočeském kraji. „Operativně poskytujeme pomoc právě tam, kde je aktuálně potřeba, teď třeba na Českobudějovicku a Českokrumlovsku. Naši proškolení zaměstnanci zjišťují rozsah škod v zaplavených obcích, distribuujeme materiální pomoc, hlavně úklidové prostředky nebo vysoušeče,“ uvádí mluvčí Veronika Rybáčková.

Charita má připravené také týmy lidí, kteří jsou schopní poskytnout psychologickou pomoc přímo na místě.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související