Do kulturního domu Slavie v Českých Budějovicích by se měl vrátit život

13. prosinec 2011

Dům kultury Slavie v Českých Budějovicích znovu ožije. Rada města rozhodla, že se garantem provozu kulturního domu stane Jihočeské divadlo.

Podle ředitele divadla Jiřího Šestáka je teď hlavním úkolem prověřit, pro jaký typ pořadů jsou jednotlivé prostory kulturního domu vhodné: „Do srpna příštího roku by měla být předána zpráva radě města, jak záměr prověřit prostory nejrůznějšími aktivitami nejrůznějších žánrů – od malých dětí po seniory – se podařil a jak se tyto aktivity prostor definovaly. Vzniklý materiál by měl sloužit radě jako pomocný nástroj pro vypsání architektonické soutěže na rekonstrukci Slavie.“

Divadlo najalo dva externí dramaturgy, kteří by se měli pokusit nově naplnit život kulturního a spolkového domu. Jedním z dramaturgů je Jiří Grauer, známý z Baziliky a klubu Solnice, který Českému rozhlasu řekl, jak se pokusí Slavii oživit: „Otevřou se prostory, které dlouho dobu otevřené nebyly. Během podzimu se již otevřely v zadním traktu budovy dramatické a tvůrčí ateliéry pro děti i dospělé. Také dva roky zavřená restaurace se otevírá jako celodenní café klub s nekuřáckým prostředím a částečným večerním programem. I nové podmínky pronájmu sálu jsou nastaveny tak, aby se vyšlo vstříc organizátorům, neziskovým organizací a školám.“

Kulturní dům Slavie nebude mít žádné dotace od radnice, ani od Jihočeského divadla. Cílem dramaturgů je dokázat, že i kulturní zařízení může být ekonomicky soběstačné.

Kulturní dům Slavie v Českých Budějovicích nedisponuje jen velkým společenským sálem. K dispozici jsou klubovny, zkušebna pro kapelu, v zadní části budovy fungují už od října tvůrčí a dramatické ateliéry pro děti i dospělé. Ke konci roku skončí v objektu Slavie hudební klub Marty´s.

autor: pku
Spustit audio