Do Krásného údolí u Českého Krumlova se vrací tůně. Lesníci obnoví desítky studánek a rybníčků

4. leden 2023 08:54

Zachytí přívalové deště a budou novým domovem mnoha obojživelníků. Český Krumlov obnovuje původní tůně u Krásného údolí směrem do lesa Dubík. Horní nádrž už je hotová, na jaře ji chtějí Lesy města Český Krumlov napustit vodou.

„Tůň jsme obnovili v podzimních měsících loňského roku. Bude sloužit jako sedimentační prostor pro usazován splavenin, které přitečou potokem, bude tu i určitý retenční prostor pro zadržení přívalové vody,“ říká Miroslav Štoll, jednatel společnosti Lesy města Český Krumlov.

Ještě nedávno byla u Krásného údolí stráň zarostlá křovinami a plevelem. „Původní rybníček byl plně zanesený sedimentem, ten jsme odtěžili, obnovili jsme těleso hráze a nyní čekáme přes zimní období, aby si hráz sedla, lidově řečeno, abychom mohli tůň na jaře napustit,“ upřesňuje Miroslav Štoll.

Obnovená horní tůň u Krásného údolí u Českého Krumlova

U tůně je starý mostek vedoucí k zámecké zahradě a malý potůček. „Tento potok pramení v příměstském lese Dubík. Tam máme jeden malý rybníček, kde se sbíhají prameny z lesního komplexu, a postupně to nabírá vodu a teče do Vltavy,“ popisuje lesník.

Náročnější práce očekává na rekonstrukci dolní tůně. „Ta je větší, nachází se tam původní betonová hráz, která je protržená. Opět se jedná o zcela zanesený původní rybníček, kde bude nutné obnovit těleso hráze a odvézt naplavený sediment,“ vysvětluje.

Vzhledem k vysoké návštěvnosti lokality tu vznikne odpočinková a relaxační zóna. „Prostředí jsme zkultivovali a předpokládáme, že sem umístíme lavičky. Až se povede rekonstrukce spodní tůně, mohlo by se přidat i ohniště. Někteří návštěvníci stále rozdělávají oheň v lesích – připomínám, že i rozdělávání ohně u hřiště na Dubíku je nezákonné a nebezpečné. Vytvoření ohniště v bezpečné vzdálenosti od lesa by pak bylo řešením,“ doplňuje Miroslav Štoll.

Čtěte také

Vodní nádrže jsou součástí projektu na obnovu krumlovských tůní a studánek, který během pěti let počítá s vybudováním padesáti nádrží sloužících k zadržování vody v lesích. „Projekt pokračuje už třetím rokem. Ve všech lesích, které spravujeme a které jsou rozmístěny ve 24 katastrálních územích, obnovujeme tůně, studánky. Během pěti let se opravdu dostaneme na těch padesát vodních prvků,“ potvrzuje Miroslav Štoll.

Lesy České republiky před několika týdny navíc obnovily Mlýnský a Černý rybník u Oblajovic na Táborsku. Oba teď zvládnou převést i stoletou povodeň. „Mlýnský rybník dnes na téměř pěti hektarech zadrží až 74 tisíc metrů krychlových vody, Černý rybník pak na dvou hektarech až 21 tisíc metrů krychlových vody. Nová tůň a mělkostní pásmo prospějí vodomilným rostlinám a živočichům,“ uvádí mluvčí státního podniku Eva Jouklová.

„I letos dokončí Lesy České republiky v tomto regionu řadu staveb, například obnovu vodní nádrže u Branné na Třeboňsku, nádrže Rybná u Českých Velenic nebo nádrže Voprava u Nové Vsi u Chýnova na Táborsku,“ doplňuje.

A tůně a potoky se postupně vrací i na Šumavu. Národní park obnovil za posledních deset let už více než dvacet kilometrů přírodních toků a stovky hektarů mokřadů.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související