Do krajských voleb jde 13 politických stran

13. září 2004

Třináct politických stran a jedna koalice se přihlásily do listopadových voleb do zastupitelstva Jihočeského kraje. Vedle stran vládní koalice, ODS, KSČM a Nezávislých se jich zúčastní mimo jiné i Republikáni Miroslava Sládka. ČTK to sdělila Alena Karvánková z krajského úřadu.

Nejsilnější strana současného zastupitelstva - ODS - zvolila za lídra současného hejtmana Jana Zahradníka. ČSSD posílá do souboje o funkci hejtmana středoškolského učitele a krajského zastupitele Miroslava Krejču. Křesťanské demokraty povede současný zástupce hejtmana pro zdravotní a sociální oblast Vladimír Pavelka. Komunisté mají na nejvyšší příčce kandidátky poslance Petra Braného. O místa v jihočeském krajském zastupitelstvu budou dále usilovat Evropští demokraté, Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska), Pravý Blok, SNK sdružení nezávislých, Strana za životní jistoty, Volba pro město a koalice Zelení a otevřená společnost.

Zastupitelstvo Jihočeského kraje čítá 55 zastupitelů. Nejsilnější postavení v něm má ODS s 16 mandáty. Komunisté mají 12 křesel a ČSSD osm. Občanští demokraté se netají záměrem svou vedoucí pozici minimálně udržet. Naproti tomu ČSSD již minulý rok oznámila, že by ráda posílila alespoň o čtyři zastupitele.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio