Do Jihočeského kraje přichází stále méně uprchlíků z Ukrajiny, asistenční centrum proto omezuje pracovní dobu

8. červenec 2022 16:15

Přes patnáct tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny prošlo jihočeským centrem pomoci. To od března sídlí na letišti v Plané u Českých Budějovic, běženci tam jezdí vyřizovat víza, zdravotní pojištění nebo i ubytování. Zájem ale postupně klesá, proto centrum omezuje pracovní dobu.

„Teď jsme měli pět dnů zavřeno, takže dneska je tu velká fronta. Všichni potřebují vízum, nebo jinou pomoc, takže vyplňujeme formuláře, tlumočíme,“ popisuje Alina Tulinová, která pomáhá společně s pěti kolegy s tlumočením.

Tlumočníci, podobně jako další asistenti, jsou v centru ve svém volném čase jako dobrovolníci. „Já jsem tady už tři měsíce. Chci pomoci, protože na Ukrajině je válka. Já jsem z Buče, vím, co se tam děje, takže určitě chci pomáhat. Budu chodit, dokud budu mít možnost,“ dodává Alina Tulinová.

Ve čtvrtek se asistenční centrum otevřelo po pěti volných dnech, přišlo tak velké množství lidí. Běžně jich ale přichází asi sto až sto padesát. „Ne všichni chtějí vízum, jsou tu i ti, kteří třeba mění adresy ubytování,“ upřesňuje Marta Spálenková z krizového štábu Jihočeského kraje.

Čtěte také

Stále menší zájem mají uprchlíci o ubytování. Z padesáti lidí, kteří průměrně každý den žádají o víza, chce vyhledat bydlení jen kolem deseti. Ubytovacích kapacit má kraj zatím dostatek. „Obávali jsme se léta, zatím se ta předpověď úplně nenaplnila. Místa jsou, ale samozřejmě ubývají. Někteří ubytovatelé končí, protože budou chtít místa pro svoje klienty na letní dovolené, někteří pokračují. Nechali jsme si jako rezervu státní, případně krajská zařízení. Z čeho mám obavy, to je zdražování energií a to, že ubytovatelé budou mít problémy vyjít s kompenzačním příspěvkem,“ doplňuje Marta Spálenková.

Lidé v asistenčním centru vyřídí zdravotní pojištění i vízum. Na místě má své stanoviště i policie. „Uprchlíci tu s tlumočníky vyplní žádost, vyfotíme je a zavedeme do systému. Potom se všemi dokumenty postupují ke kolegům z odboru azylové a migrační politiky, nebo přímo cizinecké policie. Ti jim vystaví tu dočasnou ochranu,“ popisuje mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Od příštího týdne bude jihočeské krajské centrum pomoci otevřené tři dny v týdnu – v pondělí, ve středu a v pátek. Po čtrnácti dnech pracovníci vyhodnotí, zda bude potřeba pracovní dobu dál upravovat.

Spustit audio

Související