Písek shání pračky a ledničky do bytů pro ukrajinské uprchlíky. Pomáhá místní opravář

27. červen 2022 11:44

Jeden z píseckých opravářů repasuje pračky, které za režijní náklady prodává městu. To je potřebuje do bytů, kde bydlí ukrajinští uprchlíci. Právě praček a lednic je pro tyto účely stálý nedostatek.

„Zrovna tu mám jednu pračku na opravu. Myslím, že je tam vadné čerpadlo, mohl bych dát jiné starší a mohla by ještě sloužit,“ ukazuje písecký opravář Luboš Holý ve svém servisu jeden ze spotřebičů.

Když začali do Písku přicházet ukrajinští uprchlíci, doslechl se, že město shání pračky a ledničky do nezařízených bytů, ve kterých budou bydlet. A tak se rozhodl repasovat spotřebiče a za cenu nákladů je prodávat městu.

Od května už takto opravil téměř padesát kusů. „Takové pračky se mi tu občas schází, zákazník nechce opravu řešit, je to pro něj drahé, tak nám pračku nechá, abychom ji zlikvidovali. Někdy dovezou lidé i jiné spotřebiče jako sporáky, myčky, sušičky, ty se pokusím opět repasovat pro město. Dělá mi pochopitelně radost, když ještě velice dobře slouží,“ říká.

Čtěte také

Písek hledá stále ubytování zhruba pro padesát ukrajinských uprchlíků. Spotřebiče do bytů tedy budou zapotřebí. „Pro uprchlíky je to velká pomoc, protože ceny nových spotřebičů jsou pro ně momentálně nedosažitelné a takhle si je mohou dovolit,“ potvrzuje místostarostka Petra Trambová.

„Co se týká nábytku a vybavení, už jsme spotřebovali zásoby z veřejných sbírek, ale stále ještě čerpáme z nabídek soukromníků, pokud se například stěhují nebo přestavují byt. Nicméně uvítáme i v budoucnu další možnosti. Myslím, že ta potřeba bude pořád aktuální asi do konce září. Největší poptávka je momentálně lednicích a pračkách,“ doplňuje.

Pokud by chtěl někdo městu nepotřebnou pračku nebo ledničku nabídnout, může se obrátit na městskou charitu, nebo napsat na mailovou adresu pomocukrajine@mupisek.cz.

Spustit audio

Související