Dny otevřených dveří na univerzitách nabízejí bohatý doprovodný program

17. leden 2014

Dozvědět se víc o možnostech vysokoškolského studia dnes mohou zájemci hned na několika univerzitách v republice, mimo jiné i na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Ta zájemcům o studium představí přes dvě stě oborů na osmi fakultách. Některé si připravily i speciální program, jako třeba Ústav archeologie na Filozofické fakultě.

Odborný asistent Martin Pták stojí nad množstvím střepů. „Z toho souboru, který máme před sebou, by měl vzniknout soubor nádob z 15. až 16. století z lokality Albertice nad Vltavou,“ popisuje.

Takové archeologické „puzzle“ čeká návštěvníky také při Dni otevřených dveří. Mohou si zkusit sestavit také lidskou kostru.

„Jedná se o nebožtíky z našeho školního výzkumu z Netopíc. Tohoto jedince máme jako cvičného, studenti se snaží kostru poskládat,“ ukazuje Pták na krabici s kostmi.

Podle ředitele ústavu archeologie Ondřeje Chvojky zájem o archeologii ze stran studentů je, každoročně odmítnou každého druhého.

„Pochopitelně nám chodí na přijímací zkoušky studenti, kteří věří tomu, že se tady budou zabývat Egyptem, případně dinosaury,“ říká Chvojka a dodává:

„Což jsou samozřejmě témata, která jim tady nenabídneme. Přitom to je obor, který přináší v mnoha případech převratné nové poznání, které tady k naší minulosti můžeme říci.“

Časový harmonogram i program dne otevřených dveří se na jednotlivých fakultách Jihočeské univerzity liší, vše lze nalézt na univerzitním webu.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio