Divné věci vystavuje Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou. Představuje díla současných umělců z celého světa

17. květen 2023 11:40

Chaos, divnost, grotesknost, ale i strach nebo úzkost charakterizují díla, která zaplnila zámeckou jízdárnu Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou. Mezinárodní výstava s názvem Strange Things – Divné věci – představuje přes 60 současných umělců.

„Ta divnost jako taková není nic, co by bylo nějakým způsobem deklaratorní, ale je to úhel pohledu na svět, přemýšlení o světě obecně, o našem životě,“ líčí jeden z kurátorů výstavy Strange Things Tomáš Koudela.

Hned u vstupu návštěvníci uvidí tři divné postavy s velkými hlavami. „Jsou to takové hybridní figury mezi děckem a golemem nebo naštvaným chlapíkem, který se mračí, dívá se do země a trucuje. Zároveň jsou to takoví strážcové této neogotické jízdárny,“ popisuje kurátor.

V kolekci jsou zastoupeny obrazy, fotografie, instalace, sochy i videoart a zvuk. „Chtěli jsme od začátku tento projekt koncipovat jako multimediální podívanou a myslíme si, že vizuální a akustické projevy nám dávají zajímavý vhled do toho, co se na výtvarné scéně nyní odehrává,“ komentuje Tomáš Koudela.

V části s obrazy a fotografiemi zaujme například zvláštní 3D koláž od Ivany Štenclové. „Je to taková hlava, která kouká na video s jezdícími schody a pohybujícími se lidmi. To dílo jaksi svědčí o tom, že naše cesta vede odnikud někam nebo odněkud nikam,“ říká kurátor.

Videodílo od Terezy Čapandové ukazuje vodní hladinu, ve které se pohybují jakési mikroorganismy. „K tomu je akustická montáž. Je to v podstatě jakási prahmota, pralátka, ve které se odehrávají finální životní procesy. Smrt jako taková je jedním z motivů, které prostupují touto výstavou,“ upřesňuje Tomáš Koudela.

Čtěte také

Jednou z největších osobností výstavy je německý malíř Maik Wolf. „Na výtvarné scéně se pohybuje už řádku let a my jsme moc rádi, že se nám ho podařilo získat. Je tady zastoupen celou řadou obrazů, které se pohybují v takové romantizující vizuální rovině smyšlených krajin a mají lehký postapokalyptický nádech,“ doplňuje Tomáš Koudela.

Mezi dominantní díla patří autoportrét německého umělce Mk Kaehneho – ležící mrtvá postava na zahrádce s typickým trpaslíkem. „Když jsem byl pozván na tuto výstavu, tak už tato socha vznikala a přišla mi velice vhodná. Je to typický německý zahradní trpaslík a já, jak ležím v tom bahně, takže mi připadalo, že se to sem hodí. Figura je ze silikonu a pak pomalovaná,“ popisuje.

Mezinárodní výstavu Strange Things připravila Alšova jihočeská galerie ve spolupráci s Ostravskou univerzitou. Umělci reagují na současnou dobu a svět. Díla budou v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou k vidění do 7. října.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související