Dětská koleda zahájila letošní masopust v Nových Hradech

12. únor 2018

Matka koleda, rychtář, hejtman a další koledníci roztančili náměstí v Nových Hradech. Růžičkovou koledu tam v pátek předvedlo třicet dětí ze základní školy. Odstartovaly tak několikadenní masopustní oslavy ve městě.

Děti vyšly od družiny základní školy směrem na náměstí. Doprovázela je vychovatelka Bohumila Vochosková, která stála u zrodu této dětské tradice. „Masopust jsme založily s kolegyní, můj manžel chodí jako maska, její jako koledník, takže jsme chtěly našim chlapům vytvářet nový dorost,“ vyprávěla.

Základem masopustního průvodu byla růžičková koleda, tedy patnáct koledníků, a spousta masek, například jednorožec, policista, berušky, princezny, anděl a dokonce i rybník.

V čele průvodu šla Matka koleda v barevném kostýmu se střapci. Ztvárnil ji Ivan Matějka. „Baví mě to, chci chodit jako Matka i v dospělé koledě,“ řekl.

Členem růžičkové koledy byl jako hejtman Slavoj Černý. Ten je synem kováře a jeho tatínek mu vyrobil kopí. „Baví mě to. Odmala jsme chodili s rodiči koukat se na masopust a teď je to super, když jsem součástí průvodu,“ dodal.

Na náměstí před radnicí čekal starosta Vladimír Hokr, který udělil povolení koledovat. „Jsem moc rád, že to před mnohými lety ve školní družině takhle krásně začalo. Teď už nám od těchto dětí dorůstají standartní členové koledy. Myslím, že je z toho vidět, že masopust není jenom o alkoholu, ale je to opravdu krásná věc, která spojuje lidi,“ komentoval.

Dětskou koledou ale masopust v Nových Hradech rozhodně neskončil. O víkendu se objevili dospělí koledníci a masopustní týden uzavře v úterý průvod dětí z mateřské školy.

Dětský masopustní průvod v Nových Hradech
Spustit audio