Děti naučíme jen to, co máme sami v sobě, tvrdí psychoterapeutka

2. březen 2018

Šťastní rodiče mají šťastné děti. Tak by se dala ve stručnosti charakterizovat přednáška, na kterou můžete dnes odpoledne zajít v Českých Budějovicích. Psychoterapeutka Iva Aliana Bendová ji nazvala Putování krajinou rodičovství.

Tématem harmonických vztahů se zabývá už řadu let. „Děti fungují jako úžasní učitelé. Ony nás vlastně učí a do určitého věku, než se pak samy začnou přes pubertu vylupovat do samostatného života, jsou tu jakoby pro nás,“ říká.

Iva Aliana Bendová vychází především z vlastní praxe. Jako matka čtyř dětí měla velkou motivaci hledat, co a jak si s dětmi počít. Klasické výchovné metody jí moc neseděly, přišly jí příliš manipulativní, a tak hledala a zkoušela.

Zjistila, že děti zrcadlí jen to, co má rodič uvnitř sebe. „To, co my máme vevnitř, a může to být třeba různě schované, ony vytáhnou a začnou se tak chovat,“ připomíná s tím, že na přednášce vysvětlí principy, podle kterých může rodič pracovat sám se sebou, aby dítě bylo šťastné.

„Když je šťastný rodič, tak je šťastné dítě, to prostě není možné jinak. Pokud se rodič uvnitř bojí a přitom dítěti říká, aby bylo odvážné, tak to prostě nemůže fungovat. Dítě vlastně vytáhne z rodiče to, co on má v sobě. Děti se od nás učí, co my máme v srdci, a můžeme to mít zakryté různými maskami a řečmi, ale ty děti neomylně naučíme jenom to, co máme uvnitř sebe,“ dodává.

Její přednáška rodičům ukáže, jak porozumět sami sobě, a představí různé jednoduché způsoby, kterými se dá změnit chování naše i našich dětí. S Ivou Alianou Bendovou se můžete setkat v českobudějovickém kreativním prostoru Riegrova 51 v 16 hodin.

autor: pku
Spustit audio