Dave Brubeck odmítal bez basisty Eugena Wrighta vystupovat

22. leden 2021

V náladě swingu přineseme lednové jubileum „evropské“ legendy Caterina Valente se swingovým cítěním, ale také nedávný  odchod basisty Eugena Wrighta, člena slavného kvartetu Davea Brubecka, do jazzového nebe a něco navíc. Pořad připravil a slovem provází Jiří Kasal.

Ovšem úvod aktuálního vydání V náladě swingu patří českému swingaři s velkým darem od Pánaboha, zpěvákovi Karlu Hálovi, který více před pěti desítkami let natočil s orchestrem Gustava Broma standard Pennies From Heaven, s českými slovy Josefa Kainara Peníze z nebe. Poslechněte si celý pořad online, uslyšíte ještě následující:

Eugene Wright

Minulý měsíc jsem v tomto pořadu připomínal sté výročí narození jedné z největších hvězd poválečného jazzu – pianisty Davea Brubecka. V předposlední den loňského roku odešel poslední žijící člen jeho legendárního kvartetu – černošský kontrabasista Eugene Wright, který se muzikantsky podílel na velkých Brubeckových hitech jako Také Five nebo Blue Rondo a la Turk. 

Tento rodák z Chicaga na střední škole hrát na kornet a vedl dokonce šestnáctičlennou kapelu Dukes of Swing. Ve hře na basu byl Eugene Wright do značné míry samouk, ale stal se členem špičkových swingových bandů Counta Basieho a Errolla Garnera. Hrál i s Billie Holiday a Charliem Parkerem a po odeznění hlavní vlny swingu svou všestrannost přizpůsobivost v dobrém slova smyslu uplatnil při spopulurpáci s bebopovým saxofonistou Sonnym Stittem i s vibrafonistou Calem Tjaderem.

V padesátých letech spolupracoval s věhlasným klarinetistou Buddym De Francem a v roce 1958 vstoupil basista Eugen Wright do zmiňovaného slavného kvartetu Davea Brubecka (na snímku), jehož neodmyslitelnou součástí byl celých deset let. Byl jedním černochem v jinak bělošské formaci a někteří pořadatelé s tím měli problémy. Dave Brubeck však striktně odmítal bez Wrighta vystoupit. V sedmdesátých letech vedl vlastní menší sestavy a také Senátor Eugene Wright v pokročilejším věku vedl jazzové oddělení na univerzitě v Cincinnati. Zemřel v Los Angeles stár 97 let.

Caterina Valente

Na letošní leden, konkrétně čtrnáctý, připadlo významné jubileum – devadesátiny slavné dámy, která byla kdysi velice populární. Mám na mysli Caterinu Valente, které v tom pěkném slova smyslu symbolem evropanství. Narodila se ve Francii, vPaříži, její původ je italsko-španělský a státní příslušnost švýcarská. Caterina Valente vyrostla v proslulé artistické rodině, s níž procestovala řadu zemí nejenom Evropy. Ve varietním prostředí potkala i svého manžela, objevitele i manažera – žongléra Erica Van Aro. Caterina Valente začala natáčet s orchestrem Kurta Edelhagena ve svých dvaadvaceti letech. Pilně využívala své mimořádné jazykové nadání a zpívala vedle němčiny, v angličtině, španělštině, italštině,francouzštině i v dalších jazycích. Podobně tak snadno přecházela z jednoho žánru do druhého ,ovšem – snad poctivě řečeno – nejvíce svým výrazem si Caterina Valente  rozuměla se swingem.  

autor: Jiří Kasal
Spustit audio