Dá se spojit renesance se surrealismem? Výstava v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou dokazuje, že ano

11. duben 2024 11:40

Jednu z nejkrásnějších renesančních knih z roku 1499, ale i surrealistické obrazy Toyen nebo Jindřicha Štyrského představuje nová výstava v Alšově jihočeské galerii. Kolekce s názvem Heptameron spojuje v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou právě tato dvě od sebe vzdálená období. Ukazuje zhruba dvě stovky děl – obrazy, knihy i videa.

„Právě stojíme před knihou Hypnerotomachia Poliphili, což je Poliphilův boj o lásku ve snu. Napsal ji Francesco Colonna v roce 1467, ale tiskem vyšla v roce 1499. Je to erotický příběh,“ ukazuje kurátorka Eva Skopalová nejzajímavější exponát výstavy v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou.

Dalším vzácnou knihou je Mattioliho herbář z roku 1526. „To je český překlad Tadeáše Hájka z Hájku. Je to herbář představující rozmanitou květenu tehdejší doby. My jsme ho otevřeli na stránce mandragory, rostliny, která byla opředena mnoha mýty. Za doby Rudolfa II. to byla rostlina povznášející člověka až k Bohu,“ říká kurátorka.

Výstava nese název Heptameron. „To je soubor 72 novel z pera Markéty Navarrské, příběhů, které si vyprávěla skupinka cestujících z Pyrenejí. Jsou to velmi erotické příběhy, vyšly znovu v roce 1932 v českém překladu v nakladatelství Družstevní práce s ilustracemi od Toyen,“ vysvětluje Eva Skopalová.

Čtěte také

V expozici jsou zároveň díla spadající do 20. století, do období surrealismu. „Surrealismus a renesance se potkávají v tématice lásky. Pro oba směry byla velmi podnětná,“ uvádí kurátorka.

Mezi vystavenými díly jsou klasické práce českého surrealismu od Jindřicha Štyrského nebo Toyen. „Je jich tady mnoho, jelikož Alšova jihočeská galerie má rozsáhlou sbírku československého surrealismu. K tomu promítáme filmový týdeník se záznamy z první surrealistické výstavy, která se konala v pražském Mánesu,“ dodává Eva Skopalová.

K výstavě je připravený i doprovodný program. „V dubnu bude komentovaná prohlídka s kurátorkou doplněná o projekci filmu Gustava Machatého, 1. května pak kolektiv The Good Night Readers zvláštní formou představí knihy a knihovnu z výstavy,“ upřesňuje Paulina Skavová z Alšovy jihočeské galerie.

Výstava Heptameron bude v Alšově jihočeské galerii v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou k vidění do 12. května.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související