Cyklistická sezona na jihu Čech začala dřív. Servisy jsou už zcela vytížené, i když zvedly ceny

18. březen 2024 08:15

Kvůli vyšší sazbě DPH musely jihočeské cykloservisy zdražit služby. I tak v těchto dnech zažívají nápor zákazníků. Díky teplému počasí totiž cyklosezona začala dřív než v předchozích letech.

Petr Fuk, majitel cykloservisu na Pražské třídě v Českých Budějovicích, upozorňuje, že většina lidí chodí s aktuálními problémy po tom, co vytáhli kolo po zimě. „Čtvrtina zákazníků jde preventivně, že se prostě připravuje na sezonu, ale zbytek jenom hasí požáry, nic víc. Většinou jsou to cyklisti, kteří vyjedou, protože je krásné počasí, a zjistí, že mají nějaký problém,“ popisuje.

Podobná situace je v Bike Shopu v Kanovnické ulici. Servisní technik Dušan Kopál doplňuje, že lidé začali chodit dřív než v předchozích letech. „Je to třeba nějaká pohotovost, že píchli duši a rovnou by to potřebovali spravit, ale už je takový ten čas, kdy na to nemáme úplně hned prostor. Často si tu kolo musíme na nějakou dobu nechat,“ říká.

Čtěte také

Cykloservisy musely letos zdražit o deset až patnáct procent. Důvodem je navýšení DPH. „Co se týče práce, ta šla v každém případě o těch deset procent nahoru. Ale co se týče materiálu, tam jsou věci dražší třeba o třetinu, a je to úplně běžné. Nehledě na to, že jsme se zase dostali do situace, kdy je nedostatek některých dílů,“ doplňuje Petr Fuk.

Cyklisté můžou v Jihočeském kraji využívat několik nových tras. Například vltavská cyklostezka je delší o pět a půl kilometru a nový úsek propojil Vyšší Brod a Loučovice. Lidé se tak dostanou bezpečně třeba k Čertově stěně.

„Z dalších novinek můžeme zmínit cyklostezku z Jindřichova Hradce na Dolní Skrýchov, která vede po historické cestě podél Nežárky krásnou dubovou alejí a odvede bezpečně cyklisty z centra severním směrem. Nebo ve stejnojmenném městě bude se začátkem sezony sloužit nová cyklotrasa propojující areál obludiště a Zoo Na Hrádečku,“ uvádí ředitel nadace Jihočeské cyklostezky Jan Vlášek.

Oficiální zahájení cykloturistické sezony na jihu Čech je 4. května právě na novém úseku vltavské cyklostezky.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související