Sezona běžeckého lyžování byla propadák. Nedostatek sněhu připravil o peníze obce i provozovatele služeb

15. březen 2024 08:32

Pokud jste chtěli v letošní sezoně vyrazit na běžky, měli jste opravdu jen pár příležitostí. V lednu a v únoru totiž napadlo tak málo sněhu, že ani na Šumavě nemohly rolby protahovat stopy. Ztráty kvůli špatné zimě sčítají ubytovatelé i obce samotné.

V okolí Kvildy vyjela po novém roce rolba na protahování stop jen párkrát. „Poprvé jsme jeli 29. listopadu a naposledy 27. ledna. A celkově se stopy upravovali čtrnáctkrát,“ čte ze záznamů starosta Radek Thér.

Začátek sezony byl podle něj vynikající, už okolo Vánoc se ale situace začala horšit. „V lednu sněžilo minimálně a únor byl úplně bez sněhu, takže se jen dojíždělo na tom, co zbylo. Rolba se nemůže pohybovat po povrchu bez sněhu, takže přestože v hraniční oblasti sníh ještě byl, nemohli jsme se tam dostat,“ popisuje.

Na slabší zimy se teď chce obec připravit. „Zvažujeme právě nákup vozidla, které by se mohlo pohybovat po cestách bez sněhu, aby se dostalo do těch hraničních partií a mohla se upravovat část mezi Bučinou a Březníkem,“ potvrzuje Radek Thér.

Čtěte také

Horší lyžařské podmínky se dotkly i rozpočtů obcí. Neplatily sice za protahování stop, tratily ale jinde. „Pohoršili jsme si přibližně o čtyřicet procent oproti loňskému roku. Velká částka do rozpočtu jde z obecního parkoviště, tam jsme zaznamenali pokles asi o třicet procent, a bohužel klesl i příjem z ubytovacích a rekreačních poplatků,“ uvádí starostka Borových Lad Jana Hrazánková.

Negativně letošní sezonu hodnotí i Miloš Picek, ředitel Regionální rozvojové agentury Šumava. „Sezona byla velmi špatná. Byla sice jakoby podobná té loňské, ale rozložená ve velmi nešťastném čase, to znamená, že sníh a mráz byl v prosinci, kdy národ ještě není nastavený na to jezdit na lyže,“ komentuje.

Tratné podle něj byly nejen šumavské obce. „Pro obce je to velká újma, stálo je to velké prostředky třeba na úklidu parkovišť, ale největší ztráty mají jednoznačně provozovatelé vleků, půjčoven, restaurací a tak dále,“ říká.

Kvůli špatným sněhovým podmínkám už zavřel lyžařský areál Zadov. Poslední v provozu zatím zůstává areál Kvilda.

Spustit audio

Související