Teplejší počasí a míň lidí na sjezdovkách. Horští záchranáři na Šumavě mají méně práce

14. únor 2024 10:34

Hlavně školáci na lyžařských kurzech a rodiny s dětmi tráví teď volný čas na horách. Kvůli teplejšímu počasí a horším sněhovým podmínkám je ale třeba v šumavských skiareálech méně lidí. I proto hlásí horští záchranáři zatím o čtvrtinu méně úrazů než v předchozích letech.

„Trávíme tady v Borových Ladách dovolenou. Jezdíme sem každý rok v tento termín, ale letos je to se sněhem takové nejhorší,“ říká Jana Bártová, která dorazila s manželem a se dvěma dětmi na Šumavu z Litomyšle.

Právě lyžaři a snowboardisté teď nejvíc zaměstnávají horské záchranáře. Ze stanice na Zadově v letošní sezoně zatím vyjížděli zhruba osmdesátkrát. „Momentálně máme svah docela zaplněný. Jsou tady turnusy lyžařských kurzů, k tomu lidé na jarních prázdninách. Přijeli hlavně návštěvníci z Prahy,“ doplňuje horský záchranář Václav Kouba.

Zatím nemusel s kolegy řešit žádný vážnější případ. „Prozatím jsme řešili standardní úrazy, s jakými se setkáváme v průběhu celé sezony. Primárně ošetřujeme poranění horních a dolních končetin,“ uvádí. Horští záchranáři na Zadově mají podobný počet výjezdů jako v loňském roce, oproti předchozím letům je to propad o čtvrtinu.

Podobná situace je také u horských záchranářů na vrcholu Kramolína u Lipna nad Vltavou. „Všechny úrazy jsou obvyklé jako v jiných letech, takže zranění kloubů, případě nějaké zlomeniny. Neměli jsme zatím žádné dramatické zásahy, ke kterým bychom třeba museli povolávat leteckou záchranku,“ popisuje horský záchranář Aleš Fejfar ze stanice Kramolín.

Čtěte také

I u Lipna jsou teď hlavně školní skupiny. „Pokud je návštěvnost tvořená velkým procentem dětských zájezdů, tak je samozřejmě dětských úrazů víc. My musíme akorát počítat s tím, že je tam nějaký pedagogický dozor, který musí odjet do toho nemocničního zařízení,“ dodává záchranář.

Teplejší počasí přilákalo k Lipnu už také cyklisty „Je tady stojan, kde jsou opřené lyže, a vedle stojan, u kterého stojí kola, což je na Lipně obvyklé. Příroda je mokrá, všude bláto, i tam, kde ho člověk nečeká, protože zmrzlá půda rychle změkla díky teplotám. K úrazům samozřejmě může dojít stejně jako v podzimní sezoně,“ komentuje Aleš Fejfar.

Pokud panují dobré sněhové podmínky, vyjíždějí záchranáři také ke zraněným běžkařům nebo třeba skialpinistům. Zimní sezona končí horské službě na Šumavě na přelomu března a dubna.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související