Cyklisté zahájí letošní sezónu v Prachaticích. Vydají se na kolech po kraji

11. květen 2013

Na dvaceti- a padesátikilometrovou trasu se dnes vydají cyklisté z Prachatic. Slavnostně tak otevřou letošní cyklistickou sezónu. Ani méně zdatní sportovci se nemusí bát, že v pošumavské kopcovité krajině výlet nezvládnou.

Starosta Prachatic Martin Malý (ODS) potvrdil, že trať by měly zvládnout i rodiny s dětmi. „Jsou udělány tak, aby tam nedocházelo k rychlým převýšením, kde by snad cyklisté museli slézat z kola a vyšlápnout je pěšky s tím, že by kolo vedli.“

Proto organizátoři jednu trasu odklonili od vybudovaných cyklostezek, které jsou zaneseny v mapách. „Protože na jednom úseku je tak krkolomné převýšení, že jsme chtěli raději cyklisty tohoto převýšení a této fyzické námahy ušetřit. Volili jsme trasy tak, aby stoupaní bylo pokud možno pozvolné. Odměnou za tento výšlap bude velký sjezd z kopce k nám do Prachatic,“ doplňuje Malý.

Dvě různé trasy, které připravily ve spolupráci Nadace jihočeské cyklotrasy a radnice, ukážou lidem také nejkrásnější místa ve městě a okolí. „Obě cyklotrasy jsou uspořádány tak, aby návštěvník, pakliže bude chtít, mohl navštívit třeba vrchol Libína společně s rozhlednou a lanovým parkem,“ říká starosta Prachatic.

Připomíná, že na vrcholu Libína je i bufet. „Ale větší základna pro občerstvení, dání si třeba oběda nebo svačiny, nabízí přilehlá osada Libínské Sedlo, kde je třeba i pizzerie,“ dodává Malý. Oficiální zahájení cyklistické sezóny začne na prachatickém Velkém náměstí dnes ve čtvrt na jedenáct dopoledne.

autoři: pku , ak
Spustit audio