Cyklická žena Dana Sofie Šlancarová také propadla obytnému autu

27. leden 2023

S cyklickou ženou Danou Sofií Šlancarovou v seriálu Jedna z nás probereme nejen její tipy pro dobrou pohodu a zdraví, ale také zálibu v netradičním cestování. Zalistujeme rovněž knihou Terezy Bebarové a Josefa Maršálka Čas na pečení. 

Dana za volantem

„Dana Sofie Šlancarová kdysi přeložila knihu Mirandy Gray Cyklická žena a toto téma dál rozvíjela na nejrůznějších seminářích.

„My ženy procházíme v průběhu měsíce čtyřmi různými cykly, které nás velmi ovlivňují a je dobré o tom vědět," vysvětluje sympatická žena, která už řadu let žije v Českých Budějovicích. Sama napsala několik knih na podobné téma, dokonce se zaměřila i dospívající dívky v knize Malá velká cyklická dívka Sára. "Myslím si, že o některých tématech se zbytečně mlčí," dodává.

V rozhovoru v Dámské jízdě uslyšíte i to, že se nedávno rozhodla posadit za volant obytného auta a ze svých putování píše i blog, který může pomoci dalším cestovatelům.

„Mou vášní je fotografování, takže tam najdete i fotky z míst, která jsme navštívili. Například naše poslední velká cesta byla po Srbsku, které mě uchvátilo. Potkali jsme se s úžasnými a přátelskými lidmi," říká Dana Sofie Šlancarová, která například v současné době připravuje online semináře na nejrůznější témata.

„Vyzkoušeli jsme si přece v době covidové, že to jde. Já sama jsem takhle absolvovala řadu kurzů, aniž bych za nimi musela cestovat do ciziny. Důležité je nebát se jít novými cestami," přiznává. 

Vyzkoušejte netradiční muffiny podle Josefa Maršálka

Josef Maršálek a Tereza Bebarová

Známý cukrář a porotce televizní show Peče celá země vydal spolu s Terezou Bebarovou kuchařku Čas na pečení. V sekci sekci Dezerty a zákusky najdete například recept na muffiny s citrónem a borůvkami.

Podle Josefa Maršálka jsou právě muffiny bez nadsázky celosvětovým hitem a navíc prý jednoduché.

Ingredience
  • ...na těsto:
  • 300 g hladké mouky, 190 g cukru krupice, 2 g soli, 9 g prášku do pečiva, kúra z jednoho citrónu, 200 g mléka, 50 g oleje, 100 g vajec, 50 g citrónové šťávy, 100 g mražených borůvek.
  • ...na drobenku:
  • 30 g cukru krupice, 30 g másla, 45 g hladké mouky, 1 g soli.

Postup:

V míse smíchat všechny suché ingredience do stejnorodé směsi. Poté přidat vše tekuté a stěrkou zamíchat do hladké hmoty.

Malé žmolky nevadí, právě naopak. Nakonec mražené borůvky smíchané s 1 lžičkou hladké mouky. Těsto rozdělit ihned do muffinových košíčků pomocí zmrzlinové naběračky nebo cukrářského sáčku.

Povrch ozdobit hrudkami drobenky. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 stupních 25-30 minut dozlatova. Před vytažením zkusíme špejlí.

Nejlépe podle Josefa Maršálka chutnají ještě vlažné. 

Spustit audio