Chýnovským jeskyním na Táborsku se daří lákat návštěvníky

12. srpen 2009

Chýnovské jeskyně na Táborsku dlouhodobě patří k nejnavštěvovanějším místům na jihu Čech. Byla objevena roku 1863 při práci v lomu. Už roku 1868 do ní přišli první návštěvníci a stala se tak první turisticky zpřístupněnou jeskyní u nás.

Na rozdíl od jiných tady nenajdete téměř žádné krápníky, ale můžete objevit nádherné barevné stěny tvořené krystalickým vápencem a útvary vymleté vodou. Po kamenných schodištích se návštěvníci dostanou až do hloubky 41 metrů. Ročně jich do jeskyně zavítá něco mezi 40 až 50 tisíci.

Tak jako i další provozovatelé většiny kulturních či přírodních památek v Česku si zde kladli otázku, zda se ekonomická krize projeví na turistickém ruchu. Jak řekl vedoucí správy jeskyně Karel Drbal, letos to nejdříve vypadalo, že návštěvníků kvůli ekonomické krizi hodně ubude: "Měli jsme v letošním roce docela obavy z toho, jakým způsobem sezóna poběží. V prvních měsících roku jsme měli obrovský meziroční propad návštěvnosti až o 70 procent. Nyní sezóna běží téměř bez meziročních ztrát, takže se naplnil náš předpoklad, že lidé budou dovolené trávit v České republice a budou jezdit po našich památkách."

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio