Chleba s řasou nebo bylinný nápoj podle staré receptury ochutnali porotci soutěže Chutná hezky. Jihočesky

26. březen 2025 15:15

Největší audioportál na českém internetu

Výrobky přihlášené do soutěže Chutná hezky. Jihočesky | Foto: Jitka Cibulová Vokatá, Český rozhlas

Jak porotci hodnotí výrobky přihlášené do soutěže Chutná hezky. Jihočesky sledovala Jitka Cibulová Vokatá

Více než 180, tedy rekordní počet výrobků, hodnotila porota soutěže Chutná hezky. Jihočesky. Přihlásilo se do ní celkem padesát regionálních producentů. Někteří se snažili zaujmout neobvyklou kombinací surovin, jiní starou regionální recepturou.

„Tato slanina je opravdu chuťově zajímavá, netradiční,“ hodnotí jeden z masných výrobků porotce soutěže Chutná hezky. Jihočesky Pavel Smetana ze Zemědělské a technologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Mezi alkoholickými nápoji ho zaujal šumavský bylinný nápoj podle staré receptury. „Tento výrobek na trhu dlouho nebyl, asi dvacet let. Je to určitá reinkarnace toho produktu a za mě perfektní,“ zmiňuje.

Na ředitelku Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj Hanu Fleischmannovou udělal dojem malinový sirup. „Musím říct, že to je obrovsky lahodný zážitek. Klasika, ale poctivá. Potvrzuje to, že méně je někdy více, což se ukázalo i u jiných výrobků, například vepřového pečeného kolena, kde je pouze chuť toho masa a je to naprosto dokonalé,“ usmívá se.

Vyzdvihuje ale i výrobky s přidanou hodnotou, například sirup z aronie, který obsahuje řadu minerálů a antioxidantů. „Podobný bonus má třeba chleba s chlorelou, což je řasa s vysokým obsahem prospěšných látek,“ dodává.

Soutěž Chutná hezky. Jihočesky vyhlašuje Agrární komora Jihočeského kraje už devatenáct let. Složení účastníků se podle ředitelky Hany Šťastné proměňuje. „V posledních letech ubývají produkty z mléka, což odpovídá aktuálním problémům malých producentů. Na druhou stranu nás těší zvýšený zájem včelařů nebo výrobců hotových jídel. Máme také poměrně vysokou účast v kategorii nealkoholických nápojů, sirupů, pečených čajů a různých elixírů,“ vyjmenovává.

Vyhlášení výsledků soutěže se uskuteční 15. května v areálu českobudějovického výstaviště na národním potravinářském veletrhu Czech Food Expo.

Související