ČEZ musí příští rok získat povolení k dalšímu provozu Temelína

3. srpen 2019 07:19

Dokdy bude v provozu jaderná elektrárna Temelín nebo jak pokračují práce na novém horkovodu do Českých Budějovic. To byla dvě hlavní témata pátečního setkání ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka s vedením ČEZu na jihu Čech.

„Současné povolení k provozování prvního bloku jaderné elektrárny Temelín má platnost do října příštího roku,“ uvedl generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.

Podle něj obnově povolení do roku 2061 předchází řada příprav. „My jsme povinni doložit velkou řadu dokumentů, které povedou k tomu, že Státní úřad pro jadernou bezpečnost nám dá povolení k provozování,“ připomněl.

Zásah proti teroristům cvičily u Temelína stovky vojáků, policistů a energetiků

Cvičení Safeguard zaměřené na ochranu Temelína se koná každé dva roky

Na ochranu před útokem teroristů bylo zaměřené cvičení u Temelína, kterého se účastnily stovky vojáků, zaměstnanců elektrárny a policistů. Poprvé se potkaly i dvě roty záložníků z Pardubic a Českých Budějovic.

ČEZ počítá s tím, že může dojít i k prodloužení povolení za rok 2062, ale Daniel Beneš řekl, že o tom je předčasné diskutovat. „Vždycky přichází nové bezpečnostní požadavky na to, jakým způsobem chránit zařízení proti možným vlivům zvenčí. Jaderná branže se po některých zkušenostech s Fukušimou dostala dopředu, tak se především řeší další dodatečné bezpečnostní zařízení, které zajistí, aby elektrárna byla schopná ustát jakékoli vlivy zvenčí a nedošlo třeba ke ztrátě napájení,“ doplnil.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček seznámil novináře i s průběhem prací na horkovodu z jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic. „Z celkových 26 kilometrů jsou postaveny a odzkoušeny tři, dalších sedm kilometrů se kope. Nic nebrání tomu, aby se to v té další topné sezóně zvládlo. To není jen otázka zabezpečení tepla, ale současně zásadního snížení emisí v rámci celých Českých Budějovic,“ popsal.

Obyvatelé krajského města by se prvního tepla z nového horkovodu měli dočkat v topné sezóně příštího roku.

Spustit audio

Související