Temelín investuje 1,5 miliardy korun do modernizace a bezpečnosti

18. únor 2019 07:11

Celkem 1,5 miliardy korun investuje letos ČEZ do jaderné elektrárny Temelín. Energetici chtějí zvýšit bezpečnost a zároveň zmodernizovat areál, který je v provozu osmnáctým rokem. V elektrárně například přibydou nové zábrany nebo kamery.

„Klíčovou bezpečnostní investicí bude zřízení takzvaných životně důležitých prostorů, což je taková další vnitřní bariéra, která bude vymezovat vstup k citlivým a klíčovým zařízením elektrárny. Jedná se o soustavu bariér, kontrolovaných vstupů a detekčních prostředků,“ vysvětluje člen představenstva společnosti ČEZ Bohdan Zronek.

Jaderná elektrárna Temelín plánuje na letošní rok celkem 180 investičních akcí. Mezi nejdůležitější podle ředitele elektrárny Jana Krumla patří například rekonstrukce potrubí, které zajišťuje dopravu vody mezi chladicími věžemi a turbínami.

„Toto potrubí je v zemi, má průměr 3,4 metru, je to tedy takový tunel, kde by mohly projíždět osobní automobily. V letošním roce musíme potrubí vydrenážovat, vyčistit, zkontrolovat, udělat lokální opravy a znova natřít,“ doplňuje.

Postaví horkovod, který přivede do Budějovic teplo z Temelína

Zástupci společnosti ČEZ a českobudějovické teplárny podepsali smlouvu u stavbě horkovodu z Temelína

Českobudějovickou teplárnu bude zásobovat horkovod z Jaderné elektrárny Temelín. Obě strany se na tom v úterý dohodli podpisem smlouvy v krajském městě.

Podle Bohdana Zronka se od zahájení provozu výkon temelínské elektrárny zvýšil o 202 elektrických MW, což odpovídá středně velkému uhelnému bloku.

„Výroba elektřiny v Temelíně je ekvivalentem spálení 14 milionů tun uhlí. Pokud si to množství uhlí chcete představit, tak by to byl vlak o délce tři a půl tisíce kilometrů, tedy zhruba z Českých Budějovic do Barcelony,“ připomněl.

Jaderná elektrárna chce do konce letošního roku dokončit i bezpečnostní prověrky zhruba dvou tisíc pracovníků, kteří do ní mají přístup.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související