Čeští vědci pomohli vymýtit pravé neštovice

15. únor 2013

Neštovice měly v průběhu 20. století na svědomí 300–500 milionů lidských životů.

Jsou zatím jediným závažným infekčním onemocněním, které se podařilo zcela vymýtit. Nemalou úlohu v tom sehráli i čeští vědci. Dvacet epidemiologů bylo součástí týmu, který se podílel na likvidaci neštovic v Africe.

Jejich činnost zachycuje současná výstava v Akademické knihovně Jihočeské univerzity.

Lidé s tímto těžkým chřipkovým onemocněním, které provází vysoké horečky a kožní vyrážka, umírali v sedmdesátých letech minulého století v bolestech a při plném vědomí svého beznadějného stavu. Ti, jež přežili, často zůstávali zohyzdění nebo slepí. Vymýcení neštovic bylo průkopnickým činem. Do boje proti nim se zapojilo celkem 250 tisíc mužů a žen.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyznamenala naše lékaře za jejich podíl na vymýcení pravých neštovic řadou ocenění. V našem státě tomu bylo naopak. Normalizační režim socialistického Československa se zmíněnému doktoru Karlu Raškovi odvděčil zákazem práce a publikování v jeho oboru.


Pravé neštovice, také černé neštovice (latinsky Variola nebo Variola vera) je prudce nakažlivé akutní onemocnění, způsobené virem z čeledi Poxviridae. Jedná se o jedno z nejnebezpečnějších onemocnění.Pravé neštovice byly roku 1979 prohlášeny Světovou zdravotnickou organizací za zcela vymýcené.
Příznaky jsou podobné chřipce, tedy horečka, malátnost, bolesti hlavy a zad, nemocný také může zvracet. Po dvou až čtyřech dnech horečka klesne a začínají se objevovat typické neštovičné změny na kůži a sliznici nosu a úst. Nejprve se objevují na obličeji, rukou a předloktích, na trup přecházejí až po několika dnech. Po čtyřech až sedmi dnech trvání vyrážky při opětovném nástupu horečky řada nemocných umírá v důsledku oběhového selhání nebo komplikací, při uzdravení se kožní léze hojí vpadlou, depigmentovanou jizvou. (zdroj: Wikipedie)

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.