Česnek ochrání vaše růže, routa vonná vyžene blechy z psího pelíšku

27. duben 2016

Netradiční a zábavnou příručku pro zahrádkáře vydalo nakladatelství Ikar. Knihu Růže milují česnek napsala americká autorka Louise Riotteová. Prozradí, jak využít všech vztahů mezi rostlinami a jak naplánovat zahradu, abyste z ní měli co největší prospěch i potěšení.

Louise Riotteová je autorkou již dvanácti publikací o zahrádkaření, její články vycházejí v amerických časopisech, vesměs zaměřených na zahradničení nebo zemědělství bez chemie.

V nové knize například vyzdvihuje vlastnosti česneku. Ten podle ní jako doprovodná rostlina poskytuje výbornou ochranu růžím. „Okrasné česneky vypadají ve smíšené kultuře s růžemi mnohem dekorativněji a přitom je ochraňují proti padlí a černé skvrnitosti, ale také proti mšicím a řadě dalších škůdců,“ píše v Růže milují česnek.

Česneku vyhovuje stejná péče a stejný způsob pěstování jako obyčejné cibuli, je velice nenáročný
a zároveň ochraňuje ovocné stromy proti škůdcům, jejichž larvy žijí ve dřevě.

Dále autorka zmiňuje, že cibule odpuzuje bělásky a její blízkost je prospěšná pro všechny brukvovité rostliny. Pažitka je výhodný společník pro ovocné stromy a pro rajčata. „V minulosti si lidé česnekovitých rostlin velice vážili. Dokonce se říká, že stavitelům pyramid byla jejich odměna vyplácena v pórcích, cibulích a česneku. Tyto rostliny jsou nejen zdravé, prokázalo se, že někteří zástupci čeledi, například česnek, pomáhají lidem udržovat mladistvý vzhled,“ dodává.

V knize na téměř 250 stranách se podělí o mnoho dalších rad. Zmiňuje mimo jiné routu vonnou. Tato velice hořká, silně aromatická rostlina se dříve hodně používala v lékařství, ale dnes už se vnitřně neužívá. U alergických lidí může při kontaktu s pokožkou způsobit vyrážku.

„Routu pěstujte spolu s růžemi, abyste je zbavili škodlivých japonských brouků. Routu je výhodné pěstovat v blízkosti fíkovníků. Kočky routu nenávidí. Potřete-li rostlinami čalouněný nábytek, zachráníte jej před kočičími drápy. V psích pelíšcích se osvědčila proti blechám, několik větévek routy dokáže blechy vyhnat i z celé místnosti. Routa neroste dohromady s bazalkou,“ doplňuje Louise Riotteová.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio