Českokrumlovskou radnici ozdobí busty prvorepublikových prezidentů

8. srpen 2007

Prostory českokrumlovské radnice v budoucnu ozdobí busty dvou prvních československých prezidentů. Busty Tomáše Garrigua Masaryka a Edwarda Beneše jsou nyní vystaveny na nádvoří Hotelu Růže v Českém Krumlově.

Majitel hotelu Jan Horal se rozhodl tato dvě bronzová díla nabídnout radnici jako dar. A to za dvou podmínek, pokud se změní jeho vlastnické poměry k hotelu nebo v případě jeho úmrtí.

"Rada města Český Krumlov se na jednání shodla, že dar přijme. Přijme ho však až v okamžiku, kdy situace popsaná v nabídce pana Horala nastane. Jsme připraveni obě busty vhodně a adekvátně umístit do interiéru radnice," prozradila místostarostka Českého Krumlova Jitka Zikmundová.

V souvislosti s bustou Edwarda Beneše se objevují protesty ze strany sudetských Němců a několika rakouských politiků. Beneše považují za postavu spojenou s jejich poválečným odsunem.

Českokrumlovská radnice, která hodlá bustu umístit bez doprovodných nápisů, však nevidí důvod, proč památku na druhého československého prezidenta nevystavit. "Opravdu nevím, jaké mohou být reakce zpoza hranic. Na druhou stranu si myslím, že máme plné právo rozhodnout, kam umístíme busty připomínající prezidenty našeho státu," doplnila Zikmundová.

autor: čro čb
Spustit audio