Českobudějovičtí zastupitelé odvolali na mimořádném jednání primátora Thomu

18. červen 2010

Štěpení jihočeské ODS pokračuje. Po vnitrostranickém frakčním boji před komunálními volbami v okresních městech jako je Český Krumlov a Písek, dorazily rozepře do sto tisícových Českých Budějovic. Na včerejším mimořádném zastupitelstvu vyvolala levicová opozice hlasování o odvolání primátora za ODS Juraje Thomy a ten byl nakonec díky hlasům většiny svých spolustraníků zbaven funkce.

„Klub ODS byl rozhodujícím hráčem při vlastním hlasování o mém odvolání. Za naprosto alarmující považuji, že ODS ztratila historicky jedinečnou nadpoloviční většinu hlasů všech členů zastupitelstva. Klub během jednání opustili někteří jeho členové, já tak učinil v závěru jednání. ODS tím ztratila nadpoloviční většinu, ke které jsem ji přivedl ve volbách v roce 2006,“ uvedl dnes již bývalý českobudějovický primátor Juraj Thoma.

Největším kritikem Juraje Thomy na jednání českobudějovického zastupitelstva byl předseda klubu ODS Martin Kuba, podle něj odvolání vlastního primátora před volbami ODS nepoškodí: „ODS v Českých Budějovicích není jen pan primátor Thoma. Byl součástí týmu a primátorem se stal proto, že mu k tomu dopomohla strana. To je velmi důležité. ODS zůstává týmovou stranou.“

Martin Kuba, který je zároveň lídrem občanských demokratů v jihočeské krajské koalici s ČSSD, hodlá také na nadcházejícím sněmu ODS kandidovat na místopředsedu strany.

autor: Filip Černý
Spustit audio