Českobudějovickou Lannovu třídu čeká rekonstrukce

13. únor 2006

Rekonstrukce českobudějovické Lannovy třídy, která bude jednou z největších letošních investic města, začne koncem února. Do léta by se měla první část této frekventované ulice v centru Budějovic změnit v moderní pěší zónu, kde dostanou chodci víc prostoru než dosud. Přibudou stromy, další zeleň a také cyklistická stezka.

"První etapa, která zahrne úsek mezi ulicemi Na Sadech a Jeronýmova, bude stát asi 29 milionů korun a měla by být kompletně hotova do poloviny června," řekla ČTK náměstkyně českobudějovického primátora Ivana Popelová. Výsledkem bude zklidnění a větší přehlednost rušné trasy, která spojuje centrum a nádraží. Zmizí keře v betonových ohradách, takže bude víc místa pro chodce a vznikne i stezka pro cyklisty. Po okrajích vyroste stromořadí, přibudou lavičky a celý prostor dostane charakter bulváru, upřesnila náměstkyně.

Původně chtěla radnice letos rekonstruovat dvě třetiny Lannovy třídy a poslední udělat až příští rok, ale nakonec na rok 2007 odsunula i druhou etapu. Ukázalo se totiž, že v dalších částech je souvislá kanalizace, takže je třeba udělat obě etapy najednou. "To už by letos bylo za finančními možnostmi města, navíc v prostoru kolem nádraží by vznikl ohromný dopravní chaos," vysvětlila Popelová. Autobusové nádraží nyní prochází radikální proměnou, která omezila i provoz v okolí. Stavba moderního dopravně-obchodního centra skončí v listopadu.

Náklady na rekonstrukci celé Lannovy třídy náměstkyně odhadla na 70 až 80 milionů korun, první část budou opravovat Českobudějovické pozemní stavby. Vymění část inženýrských sítí, kompletně opraví komunikace do hloubky půl metru, změní prostorového řešení a umístí tam nové lavičky a další mobiliář. Ulice bude po celou dobu oprav průchozí a zůstane v ní pruh pro možnost nezbytného příjezdu aut. Přístup a vjezd do objektů bude v době, kdy budou stavaři před nimi pracovat, omezený.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio