Českobudějovická poradna pro uprchlíky pomáhá i nezaměstnaným cizincům

22. březen 2009

Stále více cizinců hledá v poslední době pomoc v Poradně pro uprchlíky a migranty, která funguje pod hlavičkou českobudějovické Diecézní charity. Zatímco za celý loňský rok se na poradnu obrátilo zhruba 160 cizinců, letos jich je za necelé první tři měsíce roku už 90. Většinou jde o lidi z východu, kteří si sem přijeli vydělat peníze, ale kvůli finanční krizi jsou náhle bez práce a dost často i úplně bez peněz.

"Většinou lidé pochází z Ukrajiny, ale také i ze Slovenska. Objevují se klienti z Uzbekistánu, Kazachstánu a afrických států, což se v loňském roce tolik nestávalo. Tito lidé většinou pracovali jako dělníci, i když třeba měli i vysoké školy. Pracují tvrdě a i mají zájem pracovat, bohužel podlehli ekonomické krizi a byli mezi prvními propuštěnými," vysvětlila vedoucí poradny Jana Nováková.

Nezaměstnaní cizinci žijící momentálně na jihu Čech mohou samozřejmě stále využít i nabídku vlády, která jim zaplatí cestu domů. Podle informací z českobudějovické Poradny pro uprchlíky a migranty, ale cizinci z jižních Čech, kteří tu žili a pracovali delší čas, moc velký zájem o návrat do své rodné země většinou nemají.

Poradna pro uprchlíky a migranty nabízí svým klientům, kteří se ocitli bez práce a bez peněz, alespoň krátkodobé nouzové ubytování, potravinovou pomoc nebo sociální poradenství.

Někteří lidé se ze dne na den ocitli doslova na ulici. Poradna těmto lidem může zajistit alespoň provizorní ubytování, úvěrové jízdné, poradenství a také potravinovou pomoc. Jídlo může cizincům, kteří přišli o práci, ale zatím se nechtějí vrátit do své rodné země, věnovat každý z nás, a sice prostřednictvím potravinové sbírky vyhlášené právě Poradnou pro uprchlíky a migranty.

"Jak už z názvu vyplývá, jedná se o sbírku potravin, především konzerv, instantních polévek, balených vod, těstovin, rýže, zkrátka potraviny s delší trvanlivostí," doplnila Jana Nováková.

Trvanlivé potraviny ale třeba i balenou vodu můžete nosit do Poradny pro uprchlíky a migranty, kterou najdete v budově Diecézní charity v Kanovnické ulici číslo 16 v Českých Budějovicích, a to ve všední dny v době od 8 do 16 hodin.

Spustit audio