Českobudějovická a prachatická nemocnice vyhlašují od soboty zákaz návštěv pacientů. Důvodem je narůstající počet případů koronaviru v Jihočeském kraji

25. září 2020 15:03

Ostatní jihočeské nemocnice zatím k plošnému zákazu nepřistoupily. Prakticky všude ale platí omezení délky návštěv a počtu lidí, kteří v jednu chvíli za pacientem přijdou. 

Jak sdělila mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Iva Nováková, nařízení začne platit od soboty.

„Existují výjimky, kdy návštěvy do nemocnice stále smí. Nařízení se například nevztahuje na pacienty v terminální fázi onemocnění. Návštěvu může ve zcela výjimečných případech a na nezbytně nutnou dobu povolit pouze primář oddělení či ošetřující lékař," uvedla Nováková.

Ostatní jihočeské nemocnice zatím k plošnému zákazu nepřistoupily. Prakticky všude ale platí omezení délky návštěv a počtu lidí, kteří v jednu chvíli za pacientem přijdou. „Pravidla si vždy stanovuje sama nemocnice," uvedla Nováková.

V Jihočeském kraji se za poslední týden zvýšil počet pacientů s koronavirem o 434. Je to rekordní mezitýdenní nárůst.

Momentálně je v regionu 1129 aktivních případů covidu-19. Vyplývá to z údajů hygieniků a ministerstva zdravotnictví. Počet pacientů v posledních týdnech výrazně narůstá. Například před měsícem bylo v regionu 160 pacientů s koronavirem, před dvěma měsíci hygienici na jihu Čech registrovali 31 aktivních případů.

V poslední době se zvyšuje počet nakažených především ve školách. V kraji jich zaznamenalo případ koronaviru 67. Před týdnem registrovali hygienici covid-19 na 45 školách. Nákaza se zatím masivně nešíří v domovech pro seniory a podobných sociálních zařízeních. V přepočtu na obyvatele stále patří jižní Čechy mezi regiony s nízkým výskytem Covid-19. V současnosti podle ministerstva zdravotnictví v kraji připadá 364,24 případu na 100 tisíc obyvatel od začátku šíření nákazy.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: ČTK
Spustit audio