České Budějovice mají po deseti letech nový betlém. Všechny postavy a zvířata jsou v životní velikosti

24. listopad 2023 15:07

Osm dřevěných soch v životní velikosti stojí, klečí, nebo leží v novém betlému v Českých Budějovicích. Na náměstí Přemysla Otakara II. je představil jejich autor, řezbář Jiří Nekola. Stěhování až 160 kilogramů vážících postav nebylo vůbec jednoduché.

Betlém v adventním městečku na českobudějovickém náměstí se mění po deseti letech. Řezbář Jiří Nekola ze Štipoklas nedaleko Týna nad Vltavou vyrobil osm velkých soch a k nim ještě Ježíška, ovce a andělíčky.

„Jsou tady Tři králové, všichni v nějakém pohybu, jeden král je klečící. Máme tady svatého Josefa s rukou napřaženou rukou dopředu, Marie klečí, ruku natahuje k jesličkám, takže to vypadá, že chce pohladit Ježíška,“ ukazuje.

Velké sochy z dubového a bukového dřeva váží 120 až 160 kilogramů, nejvyšší z nich měří zhruba 180 centimetrů. Jiří Nekola neměl žádnou předlohu. „Postavy vznikly náhodně, akorát u Marie jsem se díval na skutečnou dívku. Jinak je to taková fantazie,“ říká.

Základem při vyřezávání velkých soch je hrubé opracování motorovou pilou. „Každá socha je tak ze sedmdesáti, osmdesáti procent vyřezaná motorovou pilou, používají se různé druhy pil, od největší po nejmenší. Pak přichází na řadu bruska, řezbářská dláta a různé menší frézky,“ popisuje Jiří Nekola.

Čtěte také

Nejnáročnější byla podle něj postava jednoho z králů. „Stojí hodně v pohybu, každou ruku zvedá na jinou stranu. Musí se to udělat anatomicky správně, aby odpovídala velikost rukou, uchycení v ramenou, aby to vypadalo úplně přirozeně,“ vysvětluje.

Zajímavé jsou i detaily na oblečení. „To mě většinou něco inspiruje v tu dobu, kdy na soše pracuji. Třeba u jednoho z králů se mi zdálo, že by měl mít ještě nějaké ornamenty na holínkách. Tak jsem něco udělal a pak si říkám, že by to chtělo ještě přezky, a ty jsem vytvořil jako své iniciály, takže to jsou takové nenápadné vstupy,“ komentuje řezbář.

V průběhu adventu by měly v betlému na náměstí v Českých Budějovicích přibýt ještě další tři sochy. Jak budou vypadat, si Jiří Nekola nechá zatím pro sebe.

Spustit audio

Související